ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Καπνισμένος» ουρανός πάνω από τα Γιάννενα…

Εικόνα του άρθρου «Καπνισμένος» ουρανός πάνω από τα Γιάννενα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2023, 17:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο καπνός από τις φωτιές στον Έβρο έφτασε μέχρι την Ήπειρο και το Ιόνιο. Στα Γιάννενα, από το πρωί, υπάρχει μια «συννεφιασμένη» ατμόσφαιρα, με τη μυρωδιά του καμένου να είναι αισθητή σε κάποιες περιοχές (ανάλογα με τον αέρα).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Ιωαννίνων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά εστία φωτιάς στην περιοχή. Όλα οφείλονται στη δριμύτητα και στην έκταση των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη κυρίως, με τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να έχει επεξεργαστεί μια εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 η οποία αποτυπώνει με συγκλονιστικό τρόπο τη «διαδρομή» του καπνού.

Στην Ήπειρο πάντως η περιοχή που φαίνεται ότι έχει «πληγεί» περισσότερο, είναι η Άρτα. Και αυτό προκύπτει και από την παρουσία των μικροσωματιδίων. Στην πλατφόρμα της Panacea (που έχει δημιουργηθεί από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), όπου καταγράφονται σε πραγματικό χρόνια οι τιμές των μικροσωματιδίων με αεροδυναμική διάμετρο 2,5, η Άρτα παρουσιάζει μια εξαιρετικά κακή κατάσταση. Και τα Γιάννενα όμως παρουσιάσουν μια κακή συνθήκη -με τους αισθητήρες μέτρησης μικροσωματιδίων που βρίσκονται σε δύο σημεία της πόλης να δίνουν τιμές: 43 και 50μg/m3 στις 2 το μεσημέρι).

Για τα μικροσωματίδια ΑΣ2,5 έχει οριστεί μια μέση οριακή ετήσια τιμή στα 25μg/m3.


Κατά τα άλλα, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή μας, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση μέχρι τις 6 το πρωί της 24ης Αυγούστου.

Στο μεταξύ, εκλεγμένοι-ες και υποψήφιοι-ες με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους Δήμους του νομού Ιωαννίνων, με κοινή τους δήλωση ζητάνε μια σειρά άμεσα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

«Η κατάσταση που βιώνει ο λαός όπου μαίνονται πυρκαγιές, η δραματική κατάσταση που βλέπουμε σε Έβρο με εκκενώσεις χωριών, μέχρι και των νοσοκομείων της Αλεξανδρούπολης επιβεβαιώνει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, της λογικής που αντιμετωπίζει ως περιττό κόστος τη προστασία των πολιτών» αναφέρει. 

Επαναφέρει την απάντηση του περιφερειάρχη σε σχετική ερώτηση της ΛΑΣΥ στην Περιφέρεια Ηπείρου (όταν ο κ. Καχριμάνης είχε υπονοήσει ότι η παράταξη δείχνει ανοχή σε εμπρηστές…):

«Η ωμή παραδοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι δεν έχει αγοραστεί ποτέ μηχανολογικός εξοπλισμός στην Περιφέρεια Ηπείρου για την πολιτική προστασία και όλα τα μηχανήματα είναι από την εποχή της Δ.Ε.Σ.Ε. τα λέει όλα για το ‘βαθμό ετοιμότητας’ που δήθεν υπάρχει στην Ήπειρο».

Ζητάει μεταξύ άλλων να ελεγχθούν κρουνοί, να γίνει εκτίμηση κινδύνου, να δημιουργηθούν ομάδες φύλαξης σε δάση κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back