ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες: Διεθνής κατακραυγή για το διάταγμα Τραμπ

Εικόνα του άρθρου Πρόσφυγες: Διεθνής κατακραυγή για το διάταγμα Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2017, 17:24
ΚΟΣΜΟΣ

Η επ’ αόριστον αναστολή μετεγκαταστάσεων προσφύγων με διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραπ προκαλεί τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις.

Το διάταγμα «για την προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ», προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία, απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.

Από κοινού ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλούν την Ουάσινγκτον να συνεχίσει να προσφέρει άσυλο σε όσους ξεριζώνονται εξαιτίας πολέμων και διώξεων.

«Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο», τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους», τονίζουν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό χαρακτήρισε «ανησυχητική» την απόφαση Τραμπ, ενώ επικριτικός είναι και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί τονίζοντας ότι «στην εποχή μας δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη μεταξύ των εθνών. Ξέχασαν ότι το τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε πριν από χρόνια».

Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε δημιουργηθεί με νόμο που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο το 1980 και επέτρεψε την υποδοχή στις ΗΠΑ περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.

Το 2016, η διακυβέρνηση Ομπάμα είχε δεχτεί την μετεγκατάσταση 10.000 Σύρων προσφύγων. Ο γειτονικός Καναδάς, με το ένα δέκατο του πληθυσμού των ΗΠΑ, δέχτηκε 35.000.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back