πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεχώς νέες αυξήσεις στα είδη διατροφής

Εικόνα του άρθρου Προσεχώς νέες αυξήσεις στα είδη διατροφής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2023, 15:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 14,9% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που σηματοδοτεί νέες αυξήσεις στα ράφια των καταστημάτων. 

Συνολικά, για τον μήνα Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία έκλεισε με αύξηση 4,7%, που είναι και η μικρότερη ποσοστιαία μεταβολή που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται πλέον με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά το οποίο είχε ήδη καταγραφεί εκρηκτική άνοδος στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία.

Τον Φεβρουάριο ο δείκτης κατέγραψε μείωση 3,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο (έναντι αύξησης 4,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2022), ενώ η μέση ετήσια αύξηση «συγκρατήθηκε» στο 30,4% από 33,2% που ήταν μέχρι και τον Ιανουάριο (έναντι αύξησης 20% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων 12μήνων). 

Στους επιμέρους δείκτες, καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές όσον αφορά τον δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς:

Όσον αφορά τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς, ο οποίος επίσης μεταβλήθηκε κατά 4,7%, σημειώθηκαν οι ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:


Μηνιαία μεταβολή

Η μείωση του δείκτη κατά 3,3% τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο (σε επίπεδο εξωτερικής αγοράς) πάλι στρέφει τα βλέμματα στα τρόφιμα. ∆ιότι ενώ σημειώθηκε -όπως προαναφέρθηκε- μείωση της τάξεως του 3,3%, ο ειδικός δείκτης για τη βιομηχανία τροφίμων κατέγραψε αύξηση 0,6% κόντρα στο… ρεύμα. Αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για την πορεία των τιμών λιανικής των τροφίμων από εδώ και στο εξής:

Αντίστοιχη εικόνα και από τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη εγχώριας αγοράς, καθώς ναι μεν σημειώθηκε μείωση 3,3%, αλλά στα τρόφιμα σημειώθηκε αύξηση 0,3%.


Πληθωρισμός

Στο μεταξύ, πριν από λίγο η Eurostat ανακοίνωσε προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος για τον Μάρτιο διαμορφώνεται στο 6,9% και για την Ελλάδα στο 5,4%.

Ωστόσο παρά την μείωση των τιμών της ενέργειας, υπάρχουν άλλα προϊόντα του καλαθιού που παραμένουν υψηλά. Ο δομικός πληθωρισμός, που αποκλείει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, σημείωσε ελαφριά αύξηση από τον προηγούμενο μήνα, και έφθασε στο 5,7% τον Μάρτιο από 5,6% τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back