Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-02-2020, 19:55
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την «αξιοποίηση» των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι δηλαδή προς εκποίηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης από την Ηγουμενίτσα.

Η ιδιωτικοποίηση θα γίνει με «όρους διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο διεθνές και κοινοτικό πλαίσιο» όπως είπε ο υπουργός.

«Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ένα από αυτά και θα αξιοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε πως δεν γίνεται, λόγος για «πώληση» και υπενθύμισε πως «κάποιοι καιροσκόπησαν πάνω στον λαϊκισμό του ξεπουλήματος».

Ωστόσο, οι συμφωνίες συνιστούν ουσιαστικά εκχώρηση, σε πολλά επίπεδα, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

Ο κ. Πλακιωτάκης επέλεξε να συνεχίσει την ορολογία των προκατόχων του λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο, για 35-40 χρόνια σύμβαση παραχώρησης. Εμείς πρόσφατα με τροπολογία, πήγαμε την αρχική σύμβαση παραχώρησης από τα 40 στα 60. Η αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού είχε γίνει το 2003 και εμείς το πήγαμε 2063, για να μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής, μια σοβαρή εταιρεία να επενδύσει και να έχει χρονικό ορίζοντα. Μόνο με αυτό, τον τρόπο μπορείς, να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδύτες και σοβαρές εταιρείες».

Την ίδια στιγμή πάντως πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε υποδομή, η επένδυση γίνει στο λιμάνι, θα αποτελεί περιουσία του ελληνικού δημοσίου

Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ανέφερε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στους τομείς κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού, ως σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στον διάδρομο Αδριατικής - Ιονίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση του «είναι άκρως ελκυστική». Μάλιστα είπε πως υπάρχει «μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για την Ηγουμενίτσα όσο και για τα άλλα περιφερειακά λιμάνια για τον επιπλέον λόγο των ξεκάθαρων όρων του παιγνιδιού».

Ο κ. Πλακιωτάκης δεν είπε κάτι, τουλάχιστον σύμφωνα με το ΑΠΕ, για ενδεχόμενη σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς με την πόλη και το λιμάνι. Είπε όμως, για τη χερσαία ζώνη που διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ότι «επιθυμία είναι η άριστη συνεργασία, των θεσμικών φορέων με την Διοίκηση του Οργανισμού και ότι οι διαδικασίες απόδοσης στο δήμο, θα γίνουν πριν το διεθνή διαγωνισμό, ώστε να είναι ξεκάθαρο τοπίο, χωρίς γκρίζες ζώνες».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus