Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Προσποιούνται τους τεχνικούς υπολογιστών

Εικόνα του άρθρου Προσποιούνται τους τεχνικούς υπολογιστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2019, 01:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ανακοίνωσή της ζητά από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί λόγω νέας απάτης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, για δήθεν προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις προβλημάτων σε υπολογιστές, για τις οποίες έχουν γίνει πολλές καταγγελίες τον τελευταίο καιρό.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι τεχνικοί σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως: λογαριασμούς e-banking και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και βίντεο, ιστορικό περιήγησης, κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.ά.

Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.


Συστάσεις

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να προστατευθούν οι χρήστες του διαδικτύου από τους «κυβερνοεγκληματίες», και κυρίως αυτοί που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα, συνιστά:

  • Αμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι δράστες ζήτησαν να εγκαταστήσετε
  • Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας - backup)
  • Εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας
  • Αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία - μικρά - σύμβολα - αριθμούς)
  • Αμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών - μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να αναφέρουν το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και να καταγγείλλουν το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back