ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Eurostat: Πρώτοι οι Έλληνες στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων

Εικόνα του άρθρου Eurostat: Πρώτοι οι Έλληνες στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2023, 18:02
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η αυξανόμενη χρήση εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποβλήτων από παλιές συσκευές, όπως φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, smartphones και επιτραπέζιοι υπολογιστές. Έρευνα της Eurostat επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι συμβαίνει με τις συσκευές που δεν χρειάζονται πλέον.

Πηγή: EUROSTAT

Οι Έλληνες σε ποσοστό 18% κατέχουν την πρώτη θέση στην ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων το 2022. Ακολουθούν οι Αυστριακοί με 17%, οι Τσέχοι με 15% και οι Δανοί με 14%. Αντίθετα η Κροατία (32%) και οι Κάτω Χώρες (24%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν το παλιό τους τηλέφωνο σε κάποιον άλλο

Σύμφωνα με την Eurostat o κύριος προορισμός των συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, ήταν το σπίτι του ιδιοκτήτη τους. Σχεδόν οι μισοί (49%) κράτησαν τα παλιά κινητά ή smartphones τους εντός του νοικοκυριού.

Μόνο το 10% των ανθρώπων στην ΕΕ ανακύκλωσε το παλιό κινητό τηλέφωνο ή smartphone, το 17% το χάρισε ή το πούλησε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού και το 2% το πέταξε χωρίς ανακύκλωση. 

Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είτε δεν αγόρασαν ποτέ κινητά ή smartphones, είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές τους, είτε έχουν προβεί σε άλλες ενέργειες με αυτές.

Φορητοί υπολογιστές και tablet

Οι παλιοί φορητοί υπολογιστές και τα tablet φυλάσσονταν επίσης κυρίως στο νοικοκυριό (33%). Και πάλι, μόνο το 10% των ατόμων στην ΕΕ ανακύκλωσε τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή tablets, το 11% τους χάρισε ή τους πούλησε και το 1% τους πέταξε. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή tablets τους παρατηρήθηκε στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, όλα κοντά στο 18% των ατόμων, ακολουθούμενο από την Ελλάδα (17%) και την Κροατία (15%).

Η Κροατία (35%) και η Γαλλία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό τους φορητό υπολογιστή ή tablet σε κάποιον άλλο.

Επιτραπέζιοι υπολογιστές

Ένας στους πέντε ανθρώπους (19%) στην ΕΕ κράτησε τους επιτραπέζιους υπολογιστές του στο σπίτι, το 13% των ανθρώπων ανακύκλωσε τους παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές του, το 8% τους χάρισε ή τους πούλησε και το 2% τους πέταξε. 

Η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (29%) που ανακυκλώνουν παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές, μπροστά από την Ολλανδία (27%), ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία ήταν όλες κοντά στο 20%.

Οι Κάτω Χώρες (15%) και η Ρουμανία (13%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή τους σε κάποιον άλλο.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back