Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

8 Μαρτίου: Κάτι περισσότερο από μια απεργία

Εικόνα του άρθρου 8 Μαρτίου: Κάτι περισσότερο από μια απεργία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2023, 10:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 8 Μαρτίου προκηρύχθηκε απεργία, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Την προκήρυξαν εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα σχεδόν, καλύπτοντας για άλλη μια φορά την ανυπαρξία της ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ ακολούθησε, κηρύσσοντας πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Και άλλες ομοσπονδίες, όπως η ΟΝΕΓΕ, ακολούθησαν και δήλωσαν συμμετοχή.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίασή του, να προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου και απεργιακή συγκέντρωση 11πμ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

«Η οργή όλων μας για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων του και της  Hellenic train, πρέπει τώρα να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΙ.

Πριν από λίγες μέρες, οκτώ συνδικαλιστές-τριες ζητούσαν την προκήρυξη απεργίας, με επιστολή τους προς ΕΚΙ, ΑΔΕΔΥ και σωματεία, με αφορμή το δυστύχημα και τις ευθύνες του.

Ακολουθούν αποσπάσματα των καλεσμάτων και ανακοινώσεων των φορέων που καλούν στην απεργία και στη συγκέντρωση:

ΑΔΕΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της 8ης Μαρτίου. Η διοίκηση του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων σε δηλώσεις της, ανέφερε μεταξύ άλλων:«Οι 57 νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στην πλειονότητα τους νέοι και νέες, είναι θύματα μιας εγκληματικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που αποψίλωσε και εν τέλει διέλυσε τις Δημόσιες Σιδηροδρομικές συγκοινωνίες προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Που αδιαφόρησε για συστήματα και κανονισμούς ασφαλείας απαξιώνοντας στη πράξη ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου να διατηρηθούν τα κέρδη των ιδιωτών αλλά και τα δημόσια έσοδα να διατεθούν στις ‘απευθείας αναθέσεις των ημετέρων’». Συμπληρώνει δε: «πρόκειται για ένα έγκλημα του ‘επιτελικού κράτους’, της συστηματικής διάλυσης του Δημοσίου, της γενικευμένης διαφθοράς και της εκχώρησης κρίσιμων δομών του, στην Ιδιωτική κερδοσκοπία».

Ζητάει, μεταξύ άλλων, να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και κρίσιμοι τομείς που αφορούν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες να επανέλθουν στον έλεγχο του Δημοσίου, να μην αποτελεί το κράτος λάφυρο των κυβερνώντων

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, ήδη έχουν πάρει απόφαση οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, Χημικού, Μηχανικών επιστήμης υλικών, ΒΕΤ, Ιατρικής, κ.α.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Είναι ώρα να μετατρέψουμε την οργή και τη θλίψη μας σε αγώνα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μια ακόμα δέσμευση, μια ακόμα υπόσχεση στα θύματα, στις οικογένειές τους, στους συναδέλφους, στη νεολαία και σε όλο τον λαό ότι δεν θα αφήσουμε να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που προωθούν αυτήν την εγκληματική στρατηγική, για λογαριασμό της κερδοφορίας των εταιριών».

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ 

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, στην πλειονότητα τους νέα παιδιά, έχει προκαλέσει ανείπωτη θλίψη και οργή. Ζητάμε να σταματήσει η αποποίηση ευθυνών και να δοθούν άμεσα απαντήσεις. Ζητάμε σεβασμό στην αλήθεια, σεβασμό στα θύματα. Ζητάμε δικαιώματα και ασφάλεια για όλους και όλες.


ΑΣΥ ΠΓΝΙ/ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

"Εμείς που αφιερώνουμε την ζωή μας για να σώσουμε ζωές, εμείς που ζήσαμε το έγκλημα  στην πανδημία με το αστικό κράτος να μας στερεί βασικές υποδομές, προσωπικό και εργαλεία, Εμεις έχουμε χρέος να μπούμε στην 1η γραμμή απέναντι σε όσους ζυγίζουν την ανθρώπινη ζωή με βάση το κόστος και τα κέρδη.

Είναι αδίστακτοι. Το έγκλημα με τους 36000 νεκρούς όχι μόνο δεν τους συγκίνησε για να αλλάξουνε ρότα στην πολιτική «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, που μαζί νομοθετήσανε διαδοχικά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τα DRGs, το ΚΕΤΕΚΝΥ, τον ΟΔΙΠΥ, αλλα αντιθετα συνεχίζουν να προδιαγράφουν τα μελλοντικά εγκλήματα.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών αναφέρει στο κάλεσμά της: «Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο».

Η 8η Μαρτίου παίρνει απεργιακό χαρακτήρα και πανελλαδικά, καθώς πολλά Εργατικά Κέντρα προκηρύσσουν κινητοποίηση.

Χτες, τη μεγάλη συγκέντρωση που κάλεσαν οι σιδηροδρομικοί στην Αθήνα, τη διέλυσαν τα ΜΑΤ και οι εποχούμενες δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννινων

"Η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που φρόντισαν και απαξίωσαν τον ΟΣΕ προκειμένου να τον κόψουν κομμάτια και να τον ιδιωτικοποιήσουν. Την ίδια πολιτική βιώνουμε και οι εργαζόμενοι στους δήμους..Όταν οι δήμαρχοι επιδιώκουν να προχωρήσουν στην εκποίηση μιας υπηρεσίας, πρώτα την απαξιώνουν από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή και μετά τη χαρίζουν στους ιδιώτες. Τα συνεχή εργατικά ατυχήματα αποδεικνύουν ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί για τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους κόστος, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να το περιορίσουν, αδιαφορώντας ακόμα και για τις ζωές μας".

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

"Ο λαός αγωνίζεται  για να μην γίνει ξανά μάρτυρας σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο όλοι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, εκτός από ...τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ιδιωτικής «Hellenic Train». Ο «εκσυγχρονισμένος» και «απελευθερωμένος» σιδηρόδρομος, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν συρμοί θανάτου…"


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Με συνθήματα όπως “το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή”, οι χιλιάδες λαού έκαναν σαφές με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι το έγκλημα στα Τέμπη, όχι μόνο δεν θα ξεχαστεί, αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, των εταιρειών, που κάτω από τις εντολές της Ε.Ε., στη λογική της “ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας” μετέτρεψαν το σιδηροδρομικό δίκτυο σε παγίδα θανάτου, δεν πιάνουν!»


ΕΙΝΗ

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) συμμετέχει επίσης στην έκτακτη 24ωρη απεργία των ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

«Η οργή μας για το κρατικό έγκλημα, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες και τις ευθύνες της Hellenic Train πρέπει τώρα να μετατραπεί σε αγώνα κόντρα στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες μας σαν κόστος» σημειώνεται. Η ΕΙΝΗ καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση ότι το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, «δεν δίστασε να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας».

«Η απεργία συμπίπτει ημερολογιακά με τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των γυναικών. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ζητώντας να σταματήσει το δούλεμα, να παρθούν μέτρα ασφάλειας και υγείας όλων των εργαζόμενων, με έμφαση στην προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων όλων των γυναικών από το κράτος και τους εργοδότες» επισημαίνεται. Και η ανακοίνωση καταλήγει με το μήνυμα: «Δεν είναι η ώρα της σιωπής. Είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. Για να μη μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα ‘στείλε όταν φτάσεις’».

Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών

«Οι συγνώμες εκ των υστέρων και τα κροκοδείλια δάκρυα δε συγκινούν κανένα. Η  ελπίδα βρίσκεται στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, των φοιτητών, των εργαζομένων. Μόνο με τον αγώνα μας είναι δυνατό να μη παραγραφούν οι ευθύνες και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν στο κράτος, στον κρατικό μηχανισμό, στις κυβερνήσεις, στην ιδιωτική εταιρεία αλλά και σε όσους εμπλέκονται ατομικά σε αυτό το έγκλημα».

Μ-Λ ΚΚΕ

«Καμία συγγνώμη δεν μπορεί να γίνει δεκτή από όσους την εφαρμόζουν και την επιβάλλουν. Το τριήμερο πένθος του Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η επιχείρηση ανάσχεσης των λαϊκών εκδηλώσεων οργής. Τα κεριά και οι σιωπηρές διαμαρτυρίες των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά ομολογία της συνενοχής τους και προσπάθεια αποπροσανατολισμού».

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

"Η απεργία της Τετάρτης, 8/3 αποτελεί ένα βήμα ποιοτικής κλιμάκωσης των πολυήμερων κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν. Κομβικό ζήτημα: η ασφάλεια. Για να επιτευχθεί η ασφάλεια χρειάζεται επιτακτικά επαρκές και μόνιμο προσωπικό. Μόνο που μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 2018, έγιναν αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων της επιχείρησης στο πλαίσιο της “εξυγίανσης” αφήνοντας πάνω από 1700 θέσεις εργασίας κενές σε σχέση με τις ανάγκες". 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back