Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προίκα... στα αζήτητα

Εικόνα του άρθρου Προίκα... στα αζήτητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2018, 01:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κληροδότημα «Αγλαΐας Χαραλάμπους» είναι ένα από τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος Ιωαννιτών. Στο ταμείο του αυτή τη στιγμή έχει 200.000 ευρώ - δεν είναι και αμελητέο ποσό. Κανονικά, δεν θα έπρεπε να είχε χρήματα. Κι αυτό επειδή κάθε κληροδότημα έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Τα όποια έσοδά του να «επενδύονται». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα έσοδα του κληροδοτήματος «Αγλαΐας Χαραλάμπους» πρέπει να πηγαίνουν σε... προίκες. Τα κριτήρια όμως είναι αρκετά αυστηρά, που τελικά μέσα στα χρόνια είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που δόθηκαν ποσά ως προίκα. Γι' αυτό και ο Δήμος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τροποποίηση του σκοπού διάθεσης των εσόδων του κληροδοτήματος, όπως αυτός είχε οριστεί από τη διαθέτιδα Αγλαΐα Χαραλάμπους στη διαθήκη της. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το κληροδότημα αυτό περιήλθε στα χέρια του Δήμου το 1998. Είχαν περάσει ήδη δηλαδή 15 χρόνια από την κατάργηση του θεσμού της προίκας (η οποία βέβαια αντικαταστάθηκε από τη γονική παροχή).

Η βούληση της διαθέτιδας όμως ήταν σαφής. Η Αγλαΐα Χαραλάμπους πέθανε τον Μάιο του 1998 και με τη διαθήκη της άφησε κληροδότημα στον Δήμο επτά διαμερίσματα και μια μονοκατοικία στην οδό Ακαδημίας, με τον όρο να μην πουληθούν τα ακίνητα και με σκοπό από τα εισοδήματα των ενοικίων να προικίζονται άπορα ορφανά κορίτσια της πόλης. Τα κορίτσια δηλαδή που μπορούν να προικοδοτούνται μέσω του κληροδοτήματος, θα πρέπει όχι μόνο να είναι άπορα (βάσει πιστοποιητικού οικονομικής αδυναμίας) αλλά και ορφανά από έναν ή δύο γονείς. Όλες οι δικαιούχες είτε θα πρέπει να έχουν παντρευτεί τον τελευταίο χρόνο είτε θα πρέπει να τελέσουν τον γάμο τους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (αλλιώς η προίκα επιστρέφεται).

Αυτόν τον καιρό (και για λίγες μέρες ακόμη) βρίσκεται στον «αέρα» η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παροχή της οικονομικής ενίσχυσης. Μέσω του κληροδοτήματος, έχει αποφασιστεί να προικοδοτηθούν 10 κορίτσια με 10.000 ευρώ η καθεμία. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος προετοιμάζεται για το Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να αλλάξει ο σκοπός του κληροδοτήματος. Όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων», η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα κληροδοτήματα Γωγώ Γιώτη, η πρόταση για τον νέο σκοπό αφορά τη χορήγηση βοηθήματος ανατροφής τέκνου ή τέκνων σε άγαμες, διαζευγμένες ή χήρες μητέρες. Παλιότερα, επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, είχε γίνει μια προσπάθεια να αλλάξει ο σκοπός του κληροδοτήματος, με το Διοικητικό Εφετείο να απορρίπτει την πρόταση περί διάθεσης των εσόδων σε συσσίτια.

Το σημαντικό ζήτημα είναι ότι τα έσοδα του κληροδοτήματος Αγλαΐας Χαραλάμπους μπορούν να αποτελέσουν, με σεβασμό πάντα στη βούληση της διαθέτιδας, ένα βοήθημα για γυναίκες ή οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει αδιάθετο, ιδίως τη σημερινή εποχή.


ΣΧΟΛΙΑ
Τυχαρπαστος Έλλην
Δεν υπάρχει αναγκη στον δήμο Ιωαννινων διότι ηδη εισπράττουν ενοίκια γενικά στην υγεια των φοιτητών
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back