ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το επίδομα που δεν έχει δοθεί, αλλά θα δοθεί

Εικόνα του άρθρου Το επίδομα που δεν έχει δοθεί, αλλά θα δοθεί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2021, 12:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κληροδότημα Αγλαΐας Χαραλάμπους είναι ένα από τα ενεργά κληροδοτήματα του Δήμου Ιωαννιτών, με αρκετά έσοδα που προέρχονται από ακίνητα και τα οποία προορίζονται και για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά μητέρων. Συγκεκριμένα, το Κληροδότημα αυτό οφείλει να διαθέτει ένα ετήσιο επίδομα ανατροφής τέκνου σε άπορες μητέρες, ανύπαντρες ή διαζευγμένες με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Το επίδομα αυτό για τα έτη 2018 και 2019 δεν έχει ακόμα διανεμηθεί. Κάτι που κάνει γνωστό η ίδια η δημοτική αρχή, και συγκεκριμένα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα Κληροδοτήματα Νίκος Σιορόκας. Ο κ. Σιορόκας διαβεβαιώνει δε ότι «το αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου ολοκληρώνει αυτή τη χρονική περίοδο την αξιολόγηση των αιτημάτων των ενδιαφερομένων και άμεσα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία διανομής του, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής του επιδόματος για το 2020».

Πρόκειται προφανώς για μια σημαντική καθυστέρηση στη διανομή των επιδομάτων αυτών, αναγκαίων για κάποιες μονογονεϊκές οικογένειες. Η δημοτική αρχή αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς, ωστόσο, την καθυστέρηση αυτή στις προσπάθειες που κατέβαλε για την αύξηση των εσόδων του κληροδοτήματος.

Στο κληροδότημα Αγλαΐας Χαραλάμπους, ανήκουν μια μονοκατοικία και επτά διαμερίσματα στην οδό Ακαδημίας. Στη μονοκατοικία μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών. Το κτίριο αυτό ανακαινίστηκε για να στεγάσει το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ένταξης Μεταναστών με το Πνευματικό Κέντρο, που είναι ο χρήστης του ακινήτου, να καταβάλλει στο Κληροδότημα ένα μηνιαίο μίσθωμα 350 ευρώ.

Όσον αφορά τα επτά διαμερίσματα, ο κ. Σιορόκας αναφέρει ότι έως τα μέσα του 2020, μόνο δύο ήταν μισθωμένα. «Τα υπόλοιπα πέντε παρέμεναν ανεκμετάλλευτα και ήταν εγκαταλειμμένα στην τύχη τους από το 2010, παρουσιάζοντας πολύ μεγάλες φθορές και βλάβες, κυρίως στα δίκτυά τους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι, μετά την αποκατάσταση των διαμερισμάτων, έχουν μισθωθεί άλλα δύο διαμερίσματα, ενώ για τα υπόλοιπα τρία είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μίσθωσής τους, «αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα του Κληροδοτήματος» όπως τονίζεται.

Με τη διαθήκη της, η Αγλαΐα Χαραλάμπους είχε ορίσει το κληροδότημά της να διατίθεται ως προίκα σε άπορα και ορφανά από έναν ή δυο γονείς κορίτσια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο για τον «εκσυγχρονισμό» των όρων της διαθήκης και το κληροδότημα πια διατίθεται σε ευάλωτες κοινωνικά μητέρες για την ανατροφή των παιδιών τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back