Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τέλη του 2017

Εικόνα του άρθρου Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τέλη του 2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2017, 22:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη φάση της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης, το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2017. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ηπείρου.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι αυτό πρόκειται να προχωρήσει, και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν καθυστερήσεις» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Το Προεδρικό Διάταγμα θα έρθει να οριοθετήσει με ξεκάθαρο τρόπο τις χρήσεις γης. Σημειωτέον ότι μέσα στα χρόνια το αρχικό σχέδιο άλλαξε ουκ ολίγες φορές. Το υπουργείο φέρεται να εκπονεί ένα νέο σχέδιο.

Παράλληλα, το υπουργείο διαμορφώνει ένα εθνικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, για το οποίο το σχέδιο νόμου πρόκειται να τεθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τα όσα είπε, θα προβλέπονται σαφείς αρμοδιότητες για τους Φορείς Διαχείρισης και ένταξη όλων των προστατευόμενων περιοχών σε καθεστώς διαχείρισης. Στην Ήπειρο σήμερα λειτουργούν πέντε Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αλλά θα επεκταθούν τα όρια ευθύνης τους και σε γειτονικές Περιφέρειες.

Όσον αφορά τον Αμβρακικό Κόλπο, ο κ. Φάμελλος, εκτός από την ένταξη του συνόλου της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000, θα εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη, με την οποία θα γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων μέσα από ευρείες διαδικασίες διαβούλευσης, τη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με ξεκάθαρες χρήσεις γης και επιτρεπόμενες και μη δραστηριότητες, και τη σύνταξη σχεδίου διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back