ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προβληματική ανάπλαση στο Πέραμα

Εικόνα του άρθρου Προβληματική ανάπλαση στο Πέραμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2016, 04:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Ιουλίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) πρόκειται να παραδώσει στον δήμο Ιωαννιτών το έργο της ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος, που κάποτε, εν έτει 2012, διαφημιζόταν ως μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της τουριστικής αξιοποίησης.

Πρόκειται όντως για μια σημαντική παρέμβαση, που έρχεται να αλλάξει το παραλίμνιο αστικό τοπίο, να προσφέρει έναν νέο κοινόχρηστο χώρο στους πολίτες αλλά και παράλληλα να αποτελέσει έναν αθλητικό πυρήνα της πόλης. Στα περί αθλητικού πυρήνα, όμως, θα μπει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αν και «επενδύθηκε» 1,2 εκατ. ευρώ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) σε αυτή την παραλίμνια περιοχή, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κρίνονται ήδη ανεπαρκείς, σχεδόν ακατάλληλες.

Τα γήπεδα του μπάσκετ και ιδίως του τένις είναι μικρά, με τις απαιτούμενες αποστάσεις από την περίφραξη να μην έχουν τηρηθεί και με τους στύλους φωτισμού να ξεφυτρώνουν σχεδόν δίπλα στις γραμμές των γηπέδων. Ο δήμος Ιωαννιτών είναι ενήμερος για την όλη κατάσταση και προσπαθεί να… περισώσει όπως μπορεί το έργο, ένα έργο που στα χαρτιά έχει ολοκληρωθεί! Ο ΕΟΤ, από την πλευρά του, μιλάει για ένα ολοκληρωμένο έργο και επικαλείται τη σχετική μελέτη και τη κατά γράμμα εφαρμογή της.

Η αρχική μελέτη είχε εκπονηθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και είχε θεωρηθεί από τον πρώην δήμο Περάματος. Προφανώς, στη συνέχεια, πέρασε και από τα χέρια του ΕΟΤ, ο οποίος είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου της ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής. Στα τέλη του 2009 έγινε η δημοπράτηση του έργου.

Το 2010, λίγες μέρες πριν από την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο και μετά από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για υλοποίηση του έργου χωρίς να έχει προηγηθεί οριοθέτηση της λίμνης, οι διαδικασίες σταμάτησαν. Χρειάστηκε να γίνει τροποποίηση της μελέτης με τη σύμπραξη του δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να μην απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ. Η τροποποιημένη μελέτη περιόριζε την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής, αφήνοντας εκτός την οριοθετημένη πλέον όχθη της λίμνης. Μετά από αρκετή γραφειοκρατία, το έργο επαναδημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2012. Παρά τη μακρά περίοδο… μελέτης του έργου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έτυχαν της προσοχής που θα έπρεπε. Αυτή τη στιγμή, με τα έργα του ΕΣΠΑ να κλείνουν και στα χαρτιά, περιθώρια για διορθωτικές επεμβάσεις δεν υπάρχουν. Οι ευθύνες βαραίνουν αναμφίβολα τον φορέα υλοποίησης, τον ΕΟΤ. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται όμως η ίδια η πόλη…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back