ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πρέπει να σταματήσουν οι αυτοσχεδιασμοί της αυτοδιοίκησης»

Εικόνα του άρθρου «Πρέπει να σταματήσουν οι αυτοσχεδιασμοί της αυτοδιοίκησης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2022, 18:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την πρότασή του για την επικαιροποίηση των μελετών των Ρυθμιστικών Σχεδίων των μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος επανέφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης υπενθύμισε την πρότασή του κατά την ημερίδα με τίτλο «Μητροπολιτικός σχεδιασμός: ο ρόλος των Ρυθμιστικών Σχεδίων» που έγινε χτες στην Αθήνα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η εκτίμηση του βουλευτή είναι ότι η έγκριση των Ρυθμιστικών Σχεδίων με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος είναι λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία από αυτήν των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Παρόλα αυτά, όπως είπε, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις Δημοτικές Ενότητες ενός Δήμου, πρέπει να προχωρήσουν. Η ανάθεση της μελέτης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου Ιωαννίνων δεν έχει γίνει ακόμα. Κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Καλογιάννης έθεσε εδώ όμως μια άλλη πτυχή του όλου θέματος: Ότι το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο θα πρέπει να συνδυαστεί με το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.

«Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, υπάρχουν ανυπέρβλητοι περιορισμοί από το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί τις μελέτες των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ενώ δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την επίλυση των συσσωρευμένων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων» τόνισε.

Αναφερόμενος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ο κ. Καλογιάννης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί ελλείψει ενός υπερκείμενου και σύγχρονου σχεδιασμού. Έκανε λόγο για μια «ξεπερασμένη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου του 1989 που βρίσκεται σε ισχύ», για Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και πολεοδομικές μελέτες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2009 και για «αυτοσχεδιασμούς» εκ μέρους της αυτοδιοίκησης.

«Είναι συνεχείς οι αυτοσχεδιασμοί από την Αυτοδιοίκηση σε θέματα παραχώρησης του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, δημιουργίας Τεχνόπολης, χωροθέτησης γηπέδου ξιφασκίας δίπλα στη λίμνη, ενώ δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών στο λεκανοπέδιο. Αυτά όλα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back