ΕΛΛΑΔΑ

Το predatorgate στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Το predatorgate στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2022, 13:28
ΕΛΛΑΔΑ

Στην ολομέλεια προσέρχονται σήμερα Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα το predatorgate, την υπόθεση υποκλοπών εις βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων που βαραίνει την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση με διάφορους τρόπους, τη στιγμή που ελέγχεται και για τις ευθύνες της, που φτάνουν απευθείας στον πρωθυπουργό, αλλά και για τους χειρισμούς της. Μόλις χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να ανασκευάσει εν μέρει χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη και το άρθρο της στο Politico. 




Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατάει εχθρική και υποτιμητική στάση απέναντι σε δημοσιογράφους που ασκούν κριτική, όπως για παράδειγμα το άρθρο άποψης του Άλεξ Κλαπ στους New York Times, ταυτίζοντας όποιον-α αρθρώνει διαφορετικό λόγο με την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού και ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, έχει προσφύγει νομικά κατά ΜΜΕ που αποκάλυψαν το predatorgate.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεγε, για ευνόητους λόγους, να γίνει πρώτα η συζήτηση στη Βουλή.

Στο μεταξύ, το θέμα πήρε μεγαλύτερες ακόμα διαστάσεις κατά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις, μια δήλωση που θέτει σε αμφισβήτηση βασικές δημοκρατικές αρχές. Η κυβέρνηση αρκέστηκε να καταγγείλει τις διαρροές από την επιτροπή και όχι την ουσία της δήλωσης.

Ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν θύμα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες, έχει ζητήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει τους λόγους για τους οποίους τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, αλλά και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προσδιοριστεί για τις 11:00 και θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back