ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: Στη δίνη του predatorgate

Εικόνα του άρθρου Κυβέρνηση: Στη δίνη του predatorgate
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2022, 11:49
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίνη της κρίσης που προκάλεσε η παραδοχή ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί «πρόσωπα ενδιαφέροντος», δημοσιογράφους αλλά ακόμα και αρχηγούς ελληνικών κομμάτων όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η επιστροφή σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και εποχές πλήττει το φιλελεύθερο προφίλ της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί μέσω διαρροών και φίλιων ΜΜΕ να απομακρύνει από τις ευθύνες τον πρωθυπουργό και μέλη της οικογένειάς του, όπως τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη.

Είναι χαρακτηριστική η διαρροή από τη ΝΔ ότι «κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη δια του κ. Γεραπετρίτη» αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ… δεν σήκωσε το τηλέφωνο.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως φέρει άμεση ευθύνη, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι έχει αναλάβει ο ίδιος, με τη δεύτερη πράξη της κυβέρνησής του, την ΕΥΠ, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αποκρύψει τα γεγονότα, αρνούμενη την πραγματικότητα. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης έχει προχωρήσει σε «SLAPP», ζητώντας αποζημιώσεις από τα μέσα που αποκάλυψαν το predatorgate ήτοι τους Reporters United και την ΕΦΣΥΝ και τους δημοσιογράφους που υπέγραψαν τα ρεπορτάζ.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις ήταν «νόμιμες» και ο Άρειος Πάγος δεν θα ερευνήσει γιατί γίνονταν, αλλά γιατί διέρρευσε ότι γίνονταν… Σημειώνεται ότι για τις παρακολουθήσεις διενεργεί ήδη έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο μόνος που μέχρι στιγμής δεν καλύπτεται από την κυβέρνηση είναι ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά για ευθύνες «κακών χειρισμών σε νόμιμες επισυνδέσεις». Ότι εν ολίγοις, δεν έμειναν κρυφές…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος βαρύνεται επίσης με τις προσπάθειες υποβάθμισης ή και συγκάλυψης των γεγονότων, τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, ότι «με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back