ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πράσινο φως... για τα led

Εικόνα του άρθρου Πράσινο φως... για τα led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2023, 16:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «πράσινο φως» έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή των δύο συμβάσεων που αφορούν την αναβάθμιση του οδοφωτισμού (led) στους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας αντίστοιχα.

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είναι και ο φορέας δημοπράτησης/υλοποίησης των έργων. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει μάλιστα ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων πρόκειται να καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα τους αναδόχους των δύο έργων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων.

Ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών έχει αναδειχθεί η ένωση εταιριών ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, η οποία ήταν και η μοναδική που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Το ποσοστό δε της έκπτωσης που έδωσε, είναι ελάχιστο, μόλις 1%. Η οικονομική προσφορά της ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 19,2 εκατ. ευρώ (οι τιμές με ΦΠΑ).

Όσον αφορά τον οδοφωτισμό του Δήμου Πρέβεζας, ανάδοχος είναι η ένωση εταιριών Intrakat-Omexom, η οποία έδωσε έκπτωση 3% (στον διαγωνισμό αυτόν συμμετείχε αρχικά κι άλλη εταιρία, η οποία όμως δεν συνέχισε στο στάδιο των οικονομικών προσφορών). Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 8,67 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Η υπόθεση των led απασχολεί την πόλη των Ιωαννίνων εδώ και τριάμισι χρόνια. Και οι αντιδράσεις, όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν «μαλακώσει». Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το σχέδιο σύμβασης να βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τόσο παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, ζήτησαν από τον Δήμο Ιωαννιτών να μην αποδεχτεί την υπογραφή της σύμβασης, την οποία έχουν χαρακτηρίσει ασύμφορη. O Δήμος Ιωαννιτών (και συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, με απόφαση Οικονομικής Επιτροπής) είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Η ανάδοχος εταιρία θα αναλάβει τη λειτουργία του οδοφωτισμού για 12 χρόνια, με τον Δήμο Ιωαννιτών να καταβάλλει τα ανάλογα ποσά μέσω των ανταποδοτικών της τελών. 

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους έργα, οι πολίτες των Ιωαννίνων θα αντιληφθούν αν πραγματικά υπάρχει ουσιαστικό όφελος ή ζημία αρκετά χρόνια μετά...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back