ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πραμαντιώτικο καρναβάλι, τζαμάλες κι όχι μόνο

Εικόνα του άρθρου Πραμαντιώτικο καρναβάλι, τζαμάλες κι όχι μόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2024, 10:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε αποκριάτικους ρυθμούς και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με την τζαμάλα ή τη Δέπω, όπως ονομάζεται σε πολλά χωριά των Κατσανοχωρίων, να επικρατεί. Στα Πράμαντα θα γίνει και φέτος καρναβαλική παρέλαση, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα στρωθεί σαρακοστιανό τραπέζι στις περισσότερες τοπικές κοινότητες.

Το πραμαντιώτικο καρναβάλι θα γίνει την Κυριακή της Τυρινής με την παρέλαση να ξεκινάει στις 3 το απόγευμα από τη συνοικία «Μπούγα» για να καταλήξει μία ώρα αργότερα στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων, όπου θα αναβιώσουν παραδοσιακά δρώμενα, όπως το γαϊτανάκι και ο «καλατζής». Θα υπάρχει και μουσικό πρόγραμμα με Dj, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν παραδοσιακά κεράσματα. Στις 7 το απόγευμα θα ανάψει στην πλατεία η τζαμάλα και τη σκυτάλη θα πάρει η «The Band Instrument» με latin και ελληνικά τραγούδια και μετά παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων θα ετοιμάσει έναν μπουφέ με παραδοσιακές πίτες.

Το γλέντι θα συνεχιστεί την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, με τα Κούλουμα να γιορτάζονται στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα διασκεδάσουν με παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στους Καλαρρύτες, θα γίνει αναβίωση του «Τέγου» (Καρνάβαλος), με περιφορά στα καλντερίμια του χωριού. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back