ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πού «δείχνουν» κορονοϊό τα λύματα

Εικόνα του άρθρου Πού «δείχνουν» κορονοϊό τα λύματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2020, 15:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Kαι τα αστικά λύματα της πόλης των Ιωαννίνων δεν είναι «καθαρά» από κορονοϊό. Αυτή τη φορά οι αναλύσεις των δειγμάτων των ακαθάρτων υδάτων της πόλης των Ιωαννίνων δείχνουν «θετικό σήμα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων «Αγία Ελένη», στην περιοχή που απορρέει στο αντλιοστάσιο του Πανηπειρωτικού Σταδίου και στην περιοχή του Άλσους.

Οι αναλύσεις διεξάγονται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ.

Η ΔΕΥΑΙ ανακοίνωσε λοιπόν ότι ολοκληρώθηκαν χτες οι αναλύσεις της τέταρτης και πέμπτης σειράς δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων. «Οι δύο σειρές παρουσιάζονται μαζί λόγω της αναγκαιότητας διερεύνησης της ύπαρξης τάσης κατά το στάδιο αυτό» σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποτελέσματα έδειξαν θετικό σήμα στη δομή προσφύγων της «Αγίας Ελένης» το οποίο ανιχνεύτηκε και σε επόμενη καταγραφή μετά από 14 ημέρες. Οπότε η δομή αυτή παραμένει ένα κρίσιμο «σημείο» για τη διαχείριση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Θετικό σήμα ανιχνεύτηκε επίσης στην περιοχή που απορρέει στο αντλιοστάσιο Πανηπειρωτικού Σταδίου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το σήμα αυτό δεν ήταν ανιχνεύσιμο στην επαναληπτική δειγματοληψία μετά από 14 ημέρες. Κάτι που ενδεχομένως αποδίδεται σε περιπτώσεις κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Θετικό σήμα ανιχνεύτηκε όμως στο σημείο όπου απορρέει η περιοχή του Άλσους κατά την τελευταία δειγματοληψία. «Η ύπαρξη τάσης όσον αφορά το σήμα αυτό θα αποτιμηθεί μετά την ανάλυση της επόμενης δειγματοληψίας» τονίζεται.

Η ΔΕΥΑΙ σημειώνει ότι «οι αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι οποίες θα συνεχιστούν, είναι ακριβείς αφού ελέγχθηκαν και επαληθεύτηκαν με διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους».

Η μέθοδος της ανίχνευσης Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα αποτελεί ένα «εργαλείο» για την αποτύπωση και την ερμηνεία της επιδημιολογικής κατάστασης. Απαραίτητη διευκρίνιση: η μετάδοση του ιού δεν γίνεται μέσω των λυμάτων.

Σημειωτέον ότι η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ έρχεται μετά από ένα τριήμερο έντονης φημολογίας για το φορτίο Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα.

ΣΧΟΛΙΑ
Θοδωρης
Στην δομή της Αγίας Ελένης παρά τα συνεχή κρούσματα οι φιλοξενούμενοι εκεί κυκλοφορούν κανονικά έξω, δίπλα μας, στα σούπερ μάρκετ χωρίς κανέναν περιορισμό. Μέρα αναρωτιόμαστε όλοι πως φτάσαμε στο παρά ένα πριν το επίπεδο 4 και το τοπικο lock down.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back