Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power pass: Γιατί δεν καταβάλλονται οι κάτω των 18 ευρώ αποζημιώσεις;

Εικόνα του άρθρου Power pass: Γιατί δεν καταβάλλονται οι κάτω των 18 ευρώ αποζημιώσεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2022, 12:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σύστημα επιδότησης της ενεργειακής ακρίβειας που επιβάρυνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ξεκινώντας αρκετά πριν την πολεμική κρίση και με κορύφωση κατά τους πρώτους μήνες του 2022, είναι πενιχρό για τους περισσότερους καταναλωτές.

Όσοι-ες πλήρωσαν πραγματικά μεγάλα ποσά είναι αυτοί που λαμβάνουν μια εν μέρει αποζημίωση από μια πολιτική βασικά απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αποδείχθηκε στην πράξη λανθασμένη.

Το αναγνώρισε η ίδια η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να «ελέγξει» πχ τον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη που επωμίστηκε και προώθησε την εφαρμογή, με το συγκεκριμένο τρόπο, της ρήτρας αναπροσαρμογής, ούτε τον διάδοχό του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος προσπαθεί να αναπληρώσει την επικοινωνιακή ζημιά που έχει υποστεί.

Το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «αποκαθιστούμε έτσι μια αδικία». Δεν αποζημιώθηκαν όμως, έστω και έτσι, όλοι οι… αδικημένοι.

Είναι γνωστό ότι όλες οι κάτω των 18 ευρώ εκκαθαρίσεις δεν καταβάλλονται. Προφανώς, το ποσό δεν είναι σημαντικό. Ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά στην πλατφόρμα μια επαρκής και απαραίτητη εξήγηση γιατί δεν καταβάλλονται οι μικρές εκκαθαρίσεις.

Η αποζημίωση για την ακρίβεια ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος. Αν η αύξηση ήταν άνω των 30 ευρώ σε έξι μήνες, τότε θα πάρουν το 60%, ήτοι 18 ευρώ.

Αν το ρεύμα σας αυξήθηκε κάτω από 30 ευρώ, μπορεί να αδικηθήκατε και εσείς, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά αδικηθήκατε λίγο, οπότε απλά θα δείτε στην εφαρμογή το ποσό που θα λαμβάνατε (και δεν θα το πάρετε). Θα είχε ενδιαφέρον μια λεπτομερέστερη εξήγηση, αν πχ το δημόσιο δεν επιστρέφει μικρότερα των 18 ευρώ ποσά με τραπεζική πράξη ή αν αυτά τα ποσά που εκκαθαρίζονται υπέρ των πολιτών, θα συμψηφιστούν με κάποια οφειλή τους, για παράδειγμα ή αν τελικά πάνε… υπέρ δημόσιου ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back