Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο τουρισμό «αντέχει» η πανδημία;

Εικόνα του άρθρου Πόσο τουρισμό «αντέχει» η πανδημία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2021, 16:20
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο «υπότιτλος» της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι ο τουρισμός. Ο λόγος είναι ότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών, έχει αναχθεί σε «μονοκαλλιέργεια» στην Ελλάδα. Κακώς, από οικονομική και πολιτική άποψη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, σε μια από τις χιλιάδες καθημερινές δηλώσεις του, συνόψισε το «πλάνο»:

«Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και έλεγε για τελευταίο μίλι, και μακάρι να το ξαναπεί. Όταν πουλάς τουρισμό και είσαι πρωθυπουργός μίας χώρας, πρέπει να πουλάς προς τα έξω στους πιθανούς σου πελάτες, ότι είσαι μία υγειονομικά ασφαλής χώρα».

Αυτή η έκλαμψη κυνικής ειλικρίνειας περιέχει όλο το κυβερνητικό, και όχι μόνο, πλάνο. Αυτό το πλάνο που πλήγηκε οριστικά και αμετάκλητα, από πολιτικής άποψης, με την εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου να σπεύδει για μια… βιαστική φωτογραφία στον αεροδιάδρομο των Ιωαννίνων.

Τα έκτακτα που προκάλεσε η νέα και κορυφαία έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι αυτή η φωτό ήταν η μοναδική επίσημη (λέμε τώρα…) επιβεβαίωση ότι το ημιεπίσημα ανακοινωμένο (από το Αθηναϊκό Πρακτορείο…) πρόγραμμα πρωθυπουργικών διακοπών, άλλαξε.

Πριν από επτά μήνες όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «το καλοκαίρι θα είναι φυσιολογικό», μάλλον γιατί συμμερίζεται την αντίληψη ιδιοκτήτη γωνιακού μπακάλικου που εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως ο Μανολίτο στη Μαφάλντα του Κίνο προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις ληγμένες κονσέρβες στις πελάτισσές του, έτσι και η επίσημη ελληνική κυβερνητική θέση, είναι να «δίνεις την εντύπωση». Και όχι να είσαι πραγματικά.

Πριν από λίγους μήνες, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση, δηλώνοντας έτοιμη για «την υποδοχή των σχολικών εκδρομών» που είναι βασικό έσοδο για ένα διάστημα του χρόνου, ειδικά για τα Ιωάννινα, όπου δεν υπάρχει «δωδεκάμηνος τουρισμός». Την ίδια ώρα στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί δύσκολα δήλωναν διαθεσιμότητα για συνοδούς, γιατί ήδη τα πρωτόκολλα πανδημίας στο σχολείο ήταν διάτρητα από πολλές πλευρές. Την περασμένη βδομάδα δε, το επιδημιολογικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε κατακόρυφα σε δύο κορυφαίους χριστουγεννιάτικους προορισμούς, που έχουν απόλυτες πληρότητες: στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα.

Κάπως έτσι όμως, υπό την πίεση της «εσπευσμένης λήξης» της πανδημίας και μιας επιστροφής στην κανονικότητα που μόνο ο πρωθυπουργός είδε (και απόλαυσε κατά καιρούς, ακόμα και εν μέσω καραντίνας), έχει δημιουργηθεί ένας ατέρμονας κύκλος λανθασμένων κινήσεων που ταυτόχρονα, είναι και αναπόδραστες. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες θέλουν, πολύ φυσιολογικά- να σώσουν τη σεζόν και να αναπληρώσουν την περσινή, χαμένη. Η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι όλα πάνε καλά και να μην υποχρεωθεί σε νέες δαπάνες, είτε υποστηρικτικές για τομείς που είναι κλειστοί, είτε για το ΕΣΥ.

Και κάπως έτσι, καταλήξαμε στην εμβληματική ακύρωση όλων αυτών: Ο πρωθυπουργός να γυρίζει εσπευσμένα από τις διακοπές του λόγω 21.657 κρουσμάτων, ενώ πίσω του σπεύδει ένας περιφερειάρχης στον αεροδιάδρομο…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back