Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Πόσα (και ποια) είναι τα αποθέματα εμβολίων στην Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Πόσα (και ποια) είναι τα αποθέματα εμβολίων στην Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2021, 23:48
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ συχνά η κυβέρνηση διατείνεται ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πηγαίνει «καλύτερα από αλλού». Είναι ένας επικοινωνιακός τρόπος να καλυφθεί μια ευθύνη που δεν είναι δική της, αλλά την αναλαμβάνει με «άγαρμπο» τρόπο μάλιστα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε μόλις χτες ότι «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις».

Είναι μια κάπως διαφορετική εκδοχή του αφηγήματος «είμαστε καλύτερα από αλλού», το οποίο εν μέρει ισχύει, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο, σε μια κρισιακή κατάσταση. Επίσης, η κυβέρνηση είναι «επικοινωνιακά ανακριβής» πολύ συχνά και εσκεμμένα.

Τι συμβαίνει όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC;

Καταρχάς, σε επίπεδο παραληφθεισών δόσεων, η Ελλάδα είναι στη 9η θέση των συνολικών παραλαβών στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο. Πάνω από την Ελλάδα υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Αυστρία, με παραπλήσιο αριθμό πληθυσμού ή και μικρότερο, όπως επίσης, μεγαλύτερες χώρες από την Ελλάδα, έχουν παραλάβει μικρότερο αριθμό δόσεων.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι επίσης 10η στις χορηγημένες δόσεις.

Τρίτον, στο ποσοστό χορηγημένων επί παραληφθεισών δόσεων, η Ελλάδα είναι 20η, με ποσοστό 80,9%. Η Πορτογαλία που έχει σχεδόν ίσο πληθυσμό με την Ελλάδα και έχει παραλάβει περίπου ίδιο αριθμό δόσεων έχει χορηγήσει το 90%.

Κοινώς, η διαδικασία προχωράει με σταθερούς ρυθμούς, πλην όμως αργούς. Οι ανακοινώσεις τύπου «πάμε καλύτερα από άλλους» είναι αποκλειστικά και μόνο για πολιτική κατανάλωση και δεν απηχούν την πραγματική κατάσταση ή πιο σωστά, δεν έχουν κάποια χρησιμότητα να αναφέρονται σε επίπεδο… «εμβολιαστικού πρωταθλητισμού».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι το εξής: Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, έχουν παραληφθεί από την Ελλάδα 2.214.690 δόσεις και έχουν χορηγηθεί 1.697.663 ή 1.739.051 σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το emvolio.gov.gr.

Αυτό σημαίνει ότι σε απόθεμα υπάρχουν 475.639 δόσεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του συστήματος.

Σύμφωνα με τον ECDC που υπολογίζει 1.697.663 χορηγημένες δόσεις, μένουν σε απόθεμα 185.158 AstraZeneca (που γίνεται με μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ δόσεων), 126.526 Moderna και 205.343 Pfizer/ΒioNTech.

Οι πρώτες δόσεις μέχρι την Παρασκευή, ήταν 1.144.370 και οι δεύτερες, η ολοκλήρωση δηλαδή του εμβολιασμού, 624.681 συνολικά. Οπότε, 492.374 συμπολίτες έχουν κλείσει ήδη 2ο ραντεβού για εμβολιασμό, ανάλογα με το είδος που κάνουν.

Επίσης, στην τελευταία ενημέρωση, ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωνε ότι ήδη, έχουν κλειστεί 460.000 ραντεβού (ήτοι 230.000 πολίτες) ηλικιών 70-74 και επίκεινται ραντεβού και για νέα ηλικιακή ομάδα, σύντομα.

Οπότε, η μαζική παραλαβή νέων εμβολίων είναι απόλυτα αναγκαία, το συντομότερο δυνατό…

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 3/4 ο ρυθμός εμβολιασμού αυξήθηκε, από τις 30 στις 50 χιλιάδες δόσεις, μια εξέλιξη που είναι θετική.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back