Σε 79 ανέρχονται σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει πόσα άτομα επέβαιναν στο πλοίο.
To Λιμενικό Σώμα κατάφερε να περισυλλέξει 104 άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας για ιατρικές εξετάσεις.
Επιπλέον, τέσσερα άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο. Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί 17 σοροί.
Στο σημείο επιχειρούν δύο Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.
Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ (Λιβύη). Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές.
Οι πρώτες δηλώσεις
Σύμφωνα με τον πλωτάρχη και εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαο Αλεξίου «το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου».
Θέλοντας να δώσει κάποια εξήγηση για τα αίτια του ναυαγίου ο κ. Αλεξίου ανέφερε ότι «προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε».
Όσον αφορά τους επιβαίνοντας στο πλοίο είπε: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».
Πόσοι βρισκόταν στο πλοίο;
Σύμφωνα με το Reuters, η Alarm Phone, η οποία λειτουργεί ένα διευρωπαϊκό δίκτυο που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε ότι έλαβε ειδοποιήσεις από άτομα που επέβαιναν σε πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο στα ανοικτά της θάλασσας αργά την Τρίτη και στη συνέχεια έχασε την επαφή.
«Σύμφωνα με τους ανθρώπους, υπήρχαν 750 άτομα στο πλοίο... Τώρα ακούμε αναφορές για ναυάγιο και φοβόμαστε ότι είναι αληθινές», ανέφερε στο Twitter.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ ανέφερε σε ένα tweet ότι οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για έως και 400 άτομα στο πλοίο.
«Δεν είναι ασφαλές να δώσουμε έναν αριθμό. Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν στο αμπάρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος Νικόλαος Αλεξίου στο MEGA. «...Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό κατάστρωμα. Ήταν γεμάτο».
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης κατηγόρησε τα διεθνή δίκτυα διακινητών ότι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών, ενώ ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.
Only sadness, and anger, after another deadly tragedy at sea in the Mediterranean.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) June 14, 2023
May the victims rest in peace.
May the survivors find consolation and care.
May governments cooperate to increase safe pathways and work together on collective solutions to address these flows. https://t.co/qRdm3f8nsZ
Περίπου 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος στις χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, με την πλειονότητα να αποβιβάζεται στην Ιταλία και περίπου 6.500 στην Ελλάδα.
Σχεδόν 1.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.