ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα τέταρτη

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα τέταρτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2023, 13:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς είναι έτοιμη να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ και θα χρησιμοποιήσει τους δεκάδες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, δήλωσε ανώτερο μέλος της μαχητικής οργάνωσης. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Ali Barakeh, μέλος της εξόριστης ηγεσίας της οργάνωσης στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Χαμάς διαθέτει ένα οπλοστάσιο πυραύλων που θα διαρκέσει πολύ καιρό.

Ο Barakeh δήλωσε ότι ακόμη και η Χαμάς σοκαρίστηκε από την έκταση της επιχείρησης, λέγοντας ότι περίμενε ότι το Ισραήλ θα απέτρεπε ή θα περιόριζε την επίθεση. «Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση», δήλωσε ο Barakeh. «Σχεδιάζαμε να κάνουμε κάποια κέρδη και να πάρουμε αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουμε. Αυτός ο στρατός ήταν ένας χάρτινος τίγρης».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ισοπέδωσαν 790 κατοικίες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε 5.330, ανέφερε νωρίς το πρωί της Τρίτης το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Οι ζημιές σε τρεις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν διακόψει τις υπηρεσίες σε 400.000 ανθρώπους.

Το Ισραήλ ανακτά τον έλεγχο του συνοριακού φράχτη της Γάζας, χωρίς νέες διεισδύσεις από τη Δευτέρα. Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του φράχτη που παραβιάστηκε από Παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς, οι οποίοι πραγματοποίησαν μαζική εισβολή το Σαββατοκύριακο, και τοποθετεί νάρκες στα σημεία όπου ανατράπηκε το φράγμα, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι δεν υπήρξαν νέες εισβολές από τη Γάζα από τη Δευτέρα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 200 στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα. «Τις τελευταίες ώρες, πολεμικά αεροσκάφη και σκάφη των IDF επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερους από 200 στόχους σε όλη τη γειτονιά Ριμάλ και το Χαν Γιουνίς», αναφέρεται σε ανάρτηση στο «Χ» που συνοδεύεται από ένα βίντεο που δείχνει κτίρια να καταστρέφονται.

Ο ισραηλινός στρατός θα ενημερώσει 100 οικογένειες ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι όμηροι. Οι Times of Israel αναφέρουν ότι αξιωματικοί ετοιμάζονται να ενημερώσουν 100 οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους έχουν πέσει όμηροι της Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα. Επικαλούμενοι το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, οι Times of Israel αναφέρουν. «Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας στέλνουν σήμερα αξιωματικούς για να ενημερώσουν πάνω από 100 ισραηλινές οικογένειες ότι οι συγγενείς τους κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς». Προσθέτει ότι «ο πρέσβης του ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι ’’ο αριθμός είναι μεταξύ 100-150 ατόμων’’».

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, επέκρινε την αντίδραση του Πεκίνου στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ενώ βρισκόταν στην Κίνα, καλώντας την εκεί κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη υποστήριξη στο Ισραήλ. Ο Σούμερ μίλησε επανειλημμένα για την αντίδραση της Κίνας, μεταξύ άλλων και απευθείας στον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνάντησης στο πλαίσιο πολυήμερου ταξιδιού του στη χώρα. «Προτρέπω εσάς και τον κινεζικό λαό να σταθείτε στο πλευρό του ισραηλινού λαού και να καταδικάσετε τις άνανδρες και μοχθηρές επιθέσεις εναντίον του», είπε στον Σι στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των απαχθέντων ενδέχεται να βρίσκονται και τρεις Αυστριακοί υπήκοοι. Τρεις Αυστριακοί-Ισραηλινοί διπλοί πολίτες ενδέχεται να είναι μεταξύ εκείνων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεση του Σαββάτου, δήλωσε το υπουργείο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Δεκαοκτώ Ταϊλανδοί έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του βασιλείου την Τρίτη, από 12 που ήταν ο προηγούμενος απολογισμός. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι εννέα Ταϊλανδοί πολίτες είχαν τραυματιστεί και 11 είχαν κρατηθεί όμηροι. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδουν πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, καθώς το Πεντάγωνο εξετάζει τα αποθέματά του για να δει τι άλλο μπορεί να σταλεί γρήγορα για να ενισχύσει τον σύμμαχό του στον τριήμερο πόλεμο με τη Χαμάς. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η πρώτη παρτίδα στρατιωτικής βοήθειας στον απόηχο της βίαιης επίθεσης των μαχητών της Χαμάς «παίρνει το δρόμο της» προς το Ισραήλ.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 680 νεκρούς από τα ισραηλινά αντεπιχειρήματα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο απολογισμός των Ισραηλινών νεκρών ανέρχεται σε περισσότερους από 900, σύμφωνα με τις αρχές.

Mε πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Chaim Goldberg/Flash90



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back