ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα πέμπτη

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα πέμπτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2023, 12:20
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του σε μια επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς με χερσαία επίθεση, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να στηρίξει το Ισραήλ και απηύθυνε προειδοποίηση σε οποιονδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «πράξη απόλυτου κακού» και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σπεύδει να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστικών συσκευών για την ανανέωση του συστήματος αεράμυνας Iron Dome.

Περισσότεροι από 260.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα, λέει ο ΟΗΕ. Πάνω από 260.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, ξηράς και θάλασσας συνεχίζουν να πλήττουν τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας έπληξαν εκατοντάδες «στόχους» στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 80 στη συνοικία Μπέιτ Χανόν, μια πόλη στο βορειοανατολικό άκρο της Γάζας και πάνω από 450 στόχους στη συνοικία Αλ-Φουρκάν τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 200 χτυπημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ άλλοι 70 «στόχοι» επλήγησαν στη συνοικία Αλ-Νταράτζ. Στους στόχους περιλαμβάνονταν τράπεζες και χώροι που σύμφωνα με τις IDF χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να κατευθύνει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ο στρατιωτικός στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, λέει ο εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αντισυνταγματάρχης Κονρίκους δήλωσε στην εν λόγω ενημέρωση, ότι η αποστολή του ισραηλινού στρατού είναι, «να διασφαλίσει ότι η Χαμάς, στο τέλος αυτού του πολέμου, δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα με την οποία θα μπορεί να απειλεί ή να σκοτώνει Ισραηλινούς πολίτες».

Ο ισραηλινός απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 200 άτομα σε 1.200. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αντισυνταγματάρχης Κόνρικους είπε ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία για αμάχους», είπε. Περισσότεροι από 2.700 είναι οι τραυματίες. Το άλμα στον αριθμό των νεκρών «δεν οφείλεται στο ότι συνεχίζονται οι μάχες», αλλά στο ότι «τώρα που περνάει ο καιρός ανακαλύπτουμε πτώματα νεκρών Ισραηλινών στις διάφορες κοινότητες στις οποίες διείσδυσε η Χαμάς και όπου διεξήγαγε τις σφαγές της», δήλωσε ο Κόνρικους.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των Παλαιστινίων από την υγειονομική αρχή της Γάζας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στον θύλακα σε 900 από το Σάββατο. Μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες, ανέφερε. Έντρομοι κάτοικοι της Γάζας περιέγραψαν βομβαρδισμούς που έπλητταν κατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία σε ολόκληρο τον θύλακα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την καταστροφή των πολιτικών υποδομών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάββ Γκαλάντ δήλωσε στους στρατιώτες ότι «θα έρθουμε από το έδαφος», σε μια άλλη σαφή ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ιδέα μιας ασφαλούς διέλευσης για τους πολίτες της Γάζας, καθώς το Ισραήλ πλήττει τον θύλακα μετά από μια φονική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. «Εστιάζουμε σε αυτό το ζήτημα, γίνονται διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. 

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ισχυρίζεται ότι «κατέστρεψε ένα προηγμένο σύστημα ανίχνευσης που αναπτύχθηκε από τη [Χαμάς], το οποίο χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας». Σε ανάρτησή της στο X, η IAF ανέφερε: «Για χρόνια, η Χαμάς δημιούργησε ένα δίκτυο καμερών υψηλής ποιότητας, κρυμμένες μέσα σε ηλιακούς θερμοσίφωνες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αεροσκαφών».

Mε πληροφορίες από Reuters, Guardian. Φωτογραφία: AP Photo/Hassan Eslaiah



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back