ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ, ημέρα δέκατη

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ, ημέρα δέκατη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2023, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα. 

Μια πιθανή επίσκεψη του Μπάιντεν θα ακολουθούσε παρόμοιες επισκέψεις άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Ο Μπλίνκεν αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ σήμερα για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με τον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν, μιλώντας στο CBS, δήλωσε ότι είναι «βέβαιος» ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου στη σύγκρουσή του με την Παλαιστίνη και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων δεν είναι απαραίτητη. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes, ο Μπάιντεν είπε ότι ενώ πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, πρέπει να υπάρξει ένας δρόμος για ένα παλαιστινιακό κράτος. Και προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.


Τελειώνουν τα καύσιμα στα νοσοκομεία

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας αναμένεται να διαρκέσουν μόνο περίπου 24 ώρες ακόμη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (OCHA). «Η διακοπή της λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών», ανέφερε το OCHA στον ιστότοπό του.

Περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας κοντά στην αιγυπτιακή συνοριακή πόλη αλ-Αρίς, πριν από την αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση. Οι διεθνείς εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα περιέγραψαν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση «ανθρωπιστικής κατάρρευσης».


Κίνδυνος κλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς μπορεί να κλιμακωθεί, καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο. «Υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης, το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο βορρά και, φυσικά, η εμπλοκή του Ιράν», δήλωσε στο CBS ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας δεύτερης ομάδας αεροπλανοφόρων αργά το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αποτρέψουμε κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν «σημαντικές ζημιές» εάν ο πόλεμος στη Γάζα επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, μετέδωσε την Κυριακή το Al Jazeera. «Έχουμε μεταφέρει το μήνυμά μας στο σιωνιστικό καθεστώς μέσω των συμμάχων του ότι αν δεν σταματήσουν τις θηριωδίες τους στη Γάζα, το Ιράν δεν μπορεί απλώς να παραμείνει παρατηρητής», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε στο δίκτυο.


Περάσματα διαφυγής

Ένα συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα που ελέγχεται από την Αίγυπτο αναμένεται να ανοίξει ξανά εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στη λωρίδα. 

«Η Ράφα θα ανοίξει ξανά. Θέτουμε σε εφαρμογή με τα Ηνωμένα Έθνη, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με άλλους, έναν μηχανισμό με τον οποίο θα εισέλθει η βοήθεια και θα φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι την Κυριακή. Ο Μπλίνκεν δεν έδωσε συγκεκριμένο χρόνο για την επαναλειτουργία του περάσματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς όρους και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ταχεία και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Καθένας από αυτούς τους δύο στόχους είναι έγκυρος από μόνος του. Δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά και πρέπει να εφαρμοστούν γιατί είναι το σωστό», δήλωσε ο Γκουτέρες. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος μιας "αβύσσου", είπε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, την Κυριακή σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα. Ο Μαδούρο είπε στον Αμπάς ότι η Βενεζουέλα θα στείλει 30 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Reuters.


Δηλώσεις Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επαληθεύσει έξι βίντεο από μια επίθεση στον δρόμο Σάλα αλ Ντιν -μια υποτιθέμενη «ασφαλή» διαδρομή για τους Παλαιστίνιους- από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι. Στη συνέχεια καταδίκασε τις αναγκαστικές εκκενώσεις των Παλαιστινίων λέγοντας: «Η εντολή του Ισραήλ για "εκκένωση" ΔΕΝ είναι σύμφωνη με το [διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο] & πρέπει να ανακληθεί».


Η ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ εξέδωσαν δήλωση στην οποία περιγράφουν τη θέση τους σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βίαιες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε όλο το Ισραήλ και εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις απώλειες ζωών», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε την Κυριακή ότι τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε μια «άνευ προηγουμένου ανθρώπινη καταστροφή», καθώς ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 2.670 με 9.600 τραυματίες.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων στη Γάζα που έχουν γίνει στόχος των φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανακοίνωσε την Κυριακή η παλαιστινιακή πολιτική άμυνα. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα πολιτικής άμυνας ανέφερε ότι πολλοί άλλοι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, 24 ώρες μετά τα χτυπήματα στα κτίρια.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Γάζας έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν τα πτώματα σε φορτηγά-ψυγεία, επειδή η μεταφορά τους στα νοσοκομεία είναι πολύ επικίνδυνη και τα νεκροταφεία ξεμένουν από χώρο. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν πτώματα τυλιγμένα σε λευκά υφάσματα στοιβαγμένα μέσα στα άδεια φορτηγά.

Με πληροφορίες από Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back