ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 39η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 39η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2023, 09:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο». Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης».

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το νοσοκομείο al-Quds στη Λωρίδα της Γάζας «είναι εκτός λειτουργίας και δεν λειτουργεί πλέον». Αναφέρει ότι «η διακοπή των υπηρεσιών οφείλεται στην εξάντληση των διαθέσιμων καυσίμων και στη διακοπή της ηλεκτροδότησης». Η υγειονομική αρχή της Γάζας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκδώσει επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας «λόγω της στοχοποίησης των νοσοκομείων».

Η Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους εξαιτίας των χειρισμών του Ισραήλ στο νοσοκομείο al-Shifa, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες για τους ομήρους.

Τριάντα έξι μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο al-Shifa μετά την εξάντληση των καυσίμων το Σάββατο. Το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι «θα παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια» για να απομακρυνθούν τα μωρά από το νοσοκομείο.

Δεκαοκτώ Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, μετά την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων από τον νότιο Λίβανο από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι αψιμαχίες κατά μήκος των συνόρων κλιμακώνονται σταθερά.

H Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής του κόμματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι η ένοπλη πτέρυγά της χρησιμοποίησε νέους τύπους όπλων και έπληξε νέους στόχους στο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι το μέτωπο κατά του ορκισμένου εχθρού της θα παραμείνει ενεργό. Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, μόλις τη δεύτερη ομιλία του από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Οκτώβριο, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ παρουσίασε «ποσοτική βελτίωση στον αριθμό των επιχειρήσεων, το μέγεθος και τον αριθμό των στόχων, καθώς και αύξηση του τύπου των όπλων».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τις μάχες κατά μήκος των συνόρων. «Η Χεζμπολάχ παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο που μπορεί να συμβεί», είπε ο Γκάλαντ στα στρατεύματα σε βίντεο που προβλήθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια.

Οι περιφερειακοί διευθυντές της Unicef, του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησαν «άμεση δράση για να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα». Πρόσθεσαν: «Οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και αμάχους είναι απαράδεκτες και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ... Το δικαίωμα να ζητά κανείς ιατρική βοήθεια, ιδίως σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει ποτέ να αρνείται».

Mε πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back