ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 35η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 35η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2023, 09:28
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με τις παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνταν στην περιοχή στις αρχές του πολέμου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη στο Fox News ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να κατακτήσει, να καταλάβει ή να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμό της κατά της Χαμάς, αλλά θα χρειαζόταν μια «αξιόπιστη δύναμη» για να εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος, αν χρειαστεί, για να αποτρέψει την εμφάνιση απειλών από μαχητές. 

Τα σχόλια του Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα που υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γάζας επ' αόριστον προκάλεσαν την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου συμμάχου του Ισραήλ. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες «ανθρωπιστικές παύσεις» σε τμήματα της βόρειας Γάζας για να επιτρέψει στον κόσμο να φύγει. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργότερα την Πέμπτη ότι θα υπάρξουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να εγκαταλείψουν οι άμαχοι τις εχθρικές περιοχές της βόρειας Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει «τακτικές, τοπικές παύσεις» για να επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι οι νέες τετράωρες παύσεις θα πραγματοποιούνται σε διαφορετική γειτονιά της βόρειας Γάζας κάθε μέρα, με τους κατοίκους να ενημερώνονται τρεις ώρες πριν από την ώρα τους. 

Οποιαδήποτε σχέδια για βραχυπρόθεσμες παύσεις των μαχών στη Γάζα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και μετά από συμφωνία όλων των πλευρών για να είναι «πραγματικά αποτελεσματικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ.

Τουλάχιστον 10.812 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 4.412 παιδιών, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα στην τελευταία του ενημέρωση την Πέμπτη.

Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 20 τραυματίστηκαν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας κατά τη διάρκεια επιδρομής που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 178 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι ένας από τους τραυματιοφορείς της πυροβολήθηκε στην πλάτη και τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις που στόχευσαν ένα ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέχισαν να διαφεύγουν νότια από τη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι επέτρεψε την κυκλοφορία κατά μήκος του δρόμου Salah al-Din -του κύριου αυτοκινητόδρομου που διατρέχει τη Λωρίδα της Γάζας- για πέμπτη συνεχή ημέρα. Εικόνες από τη μαζική έξοδο έδειχναν πολλούς ανθρώπους να απομακρύνονται με τα πόδια με τα υπάρχοντά τους δεμένα στην πλάτη τους, ενώ κάποιοι έσπρωχναν αναπηρικά καροτσάκια και καροτσάκια.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε ξανά την Πέμπτη για περιορισμένες εκκενώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 700 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και εξαρτώμενα μέλη μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος την Πέμπτη, καθώς και 12 ιατρικές εκκενώσεις και 10 συνοδοί, αφού το πέρασμα είχε ανασταλεί για μία ημέρα. Περίπου 100 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα φάρμακα και νερό φέρεται να πέρασαν στη Γάζα την Πέμπτη.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διέκοψε προσωρινά τη συνοδεία ασθενών, αφού η αυτοκινητοπομπή των φορτηγών του δέχθηκε πυρά στη Γάζα. Ο Γουίλιαμ Σόμπεργκ, επικεφαλής του γραφείου της οργάνωσης στη Γάζα, χαρακτήρισε το περιστατικό «βαθιά ανησυχητικό» και «απαράδεκτο». Από τότε η οργάνωση επανέλαβε τη μεταφορά ασθενών στο συνοριακό πέρασμα της Αιγύπτου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) είπε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι ανοιχτή σε έναν ρόλο διακυβέρνησης στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, εάν οι ΗΠΑ δεσμευτούν για μια πλήρη λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Mε πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Reuters/Mohammed Al-Masri



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back