ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 33η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 33η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2023, 08:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας και επιχειρούν στο εσωτερικό της. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τρίτη, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι όμηροι και κάλεσε τους ανθρώπους στη Γάζα να μετακινηθούν νότια «γιατί το Ισραήλ δεν θα σταματήσει».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να εξετάσει «μικρές τακτικές παύσεις» στις μάχες για να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας ή την έξοδο ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι μπορεί να κυβερνήσει την περιοχή επ' αόριστον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στο ABC news σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας: «Το Ισραήλ θα έχει για αόριστο χρονικό διάστημα ... τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια [στη Γάζα], διότι έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν το κάνουμε».

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να επανακαταλάβει τη Γάζα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος μετά τα σχόλια του Νετανιάχου. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι πρόσθεσε την Τρίτη ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να είναι μέρος της εξίσωσης» σχετικά με το ποιος θα διαχειριστεί τη Γάζα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιωάβ Γκάλαντ, δήλωσε επίσης ότι οι IDF επιχειρούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας και «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω της. Σε τηλεοπτική δήλωσή του την Τρίτη, ο Γκάλαντ απέρριψε οποιαδήποτε ανθρωπιστική παύση χωρίς την επιστροφή των ομήρων.

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε τριήμερη παύση των μαχών, ώστε να υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, που επικαλείται δύο Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την πιθανότητα τακτικών παύσεων».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που μετέφερε σωτήριες ιατρικές προμήθειες δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας την Τρίτη. 

Η αυτοκινητοπομπή με πέντε φορτηγά και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού μετέφερε προμήθειες σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, όταν χτυπήθηκε, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΕΣ. Η ΔΕΕΣ δεν διευκρίνισε ποιος πυροβόλησε το κομβόι της ή από ποια κατεύθυνση προήλθαν τα πυρά. Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι στόχευσαν το κονβόι.

Κουνώντας λευκές σημαίες και κρατώντας τα χέρια τους πάνω από τα κεφάλια τους, παλαιστινιακές οικογένειες διέφυγαν μπροστά από τα τανκς που περίμεναν να εισβάλουν στην πόλη της Γάζας. 

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στους πολίτες που βρίσκονται μέσα στην περικυκλωμένη πόλη ένα περιθώριο τεσσάρων ωρών για να φύγουν την Τρίτη, καθώς οι δυνάμεις του ετοιμάζονταν να ανακαταλάβουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας. 

Ανθρωπιστική κρίση

Τουλάχιστον 10.328 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 4.237 παιδιά- έχουν σκοτωθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει σε 25.965, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Δρ Άσραφ αλ Κούντρα. Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους αριθμούς των θυμάτων που εκδίδονται στη Γάζα. Οι σοροί πολλών Παλαιστινίων πιστεύεται επίσης ότι παραμένουν κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Το επίπεδο του θανάτου και της δυστυχίας στην κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι «δύσκολο να κατανοηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Κάθε μέρα, νομίζεις ότι είναι η χειρότερη μέρα και μετά η επόμενη μέρα είναι χειρότερη», δήλωσε ο Christian Lindmeier στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα». 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «να εργαστούν για μια διαρκή ειρήνη». «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους από το τι θα κάνουμε για να τερματίσουμε αυτή την τραγωδία», είπε.

Οι άμαχοι στη Γάζα «πίνουν νερό από πισίνα» και τα παιδιά «κλαίνε από την έλλειψη ψωμιού», δήλωσε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Care, η οποία κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο παλαιστινιακό έδαφος. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα απειλούνται με θάνατο από την πείνα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται «επικίνδυνα», προειδοποίησε η ActionAid Palestine. Η UNRWA χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων».

Με πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: UNRWA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back