ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 31η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 31η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2023, 09:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γάζα συγκλονίστηκε από μια σειρά τεράστιων εκρήξεων το βράδυ της Κυριακής και οι επικοινωνίες με την παράκτια λωρίδα διακόπηκαν, καθώς η βία κλιμακώθηκε και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. 

Τα πλήγματα στη Γάζα σημειώθηκαν καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι τα στρατεύματά τους σχεδίαζαν να εισέλθουν στη Γάζα με δυνάμεις ίσως και μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ σταμάτησε τα πυρά στη βόρεια Γάζα για αρκετές ώρες δύο συνεχόμενες ημέρες για να δημιουργήσει ασφαλή δίοδο για τους αμάχους ώστε να μετακινηθούν προς το νότο, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο CNN την Κυριακή, εν μέσω πιέσεων για ανθρωπιστική παύση. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ την Κυριακή, μετά το προηγούμενο ταξίδι του στη Δυτική Όχθη και μια σύντομη στάση στην Κύπρο. 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή αντιμετωπίζουν ένα κύμα επιθέσεων από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν στο Ιράκ και αλλού. 

Στη Δυτική Όχθη, ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μίλησαν καθώς χαιρετήθηκαν μπροστά στις κάμερες και η συνάντησή τους έληξε χωρίς κανένα δημόσιο σχόλιο.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για να συζητήσουν για έναν θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας από το νησί προς τη Γάζα. Η συζήτησή τους περιελάμβανε «έναν αποκλειστικό, θαλάσσιο διάδρομο συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τους αμάχους στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Συνολικά 48 εγκαταστάσεις που ανήκουν στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχουν υποστεί ζημιές σε όλη τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η UNRWA πρόσθεσε ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους βαθμίδας κατά της πόλης Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ την Κυριακή, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο που, όπως είπε, σκότωσε μια γυναίκα και τρία παιδιά, μετέδωσε το Reuters. 

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη μαχητική παράταξη ανέφερε ότι η επίθεσή της έγινε ως απάντηση στο «ειδεχθές και βάναυσο έγκλημα» του Ισραήλ. Τρία παιδιά και η γιαγιά τους σκοτώθηκαν στο ισραηλινό πλήγμα, δήλωσε νομοθέτης της Χεζμπολάχ από την περιοχή, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη εξέλιξη» που θα έχει επιπτώσεις. «Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του κατά των αμάχων», δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής Χασάν Φαντλάλαχ, προσθέτοντας ότι τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ οκτώ και 15 ετών.

Με δυο κομμάτια ψωμί

Ο μέσος Παλαιστίνιος στη Γάζα ζει μόνο με δύο κομμάτια ψωμί κάθε μέρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ. Το Associated Press μεταδίδει: «Ο μέσος Παλαιστίνιος στη Γάζα ζει με δύο κομμάτια αραβικού ψωμιού που φτιάχνεται από αλεύρι που είχαν αποθηκεύσει τα Ηνωμένα Έθνη στην περιοχή, ωστόσο το κύριο ρεφρέν που ακούγεται τώρα στους δρόμους είναι "Νερό, νερό", δήλωσε την Παρασκευή ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα».

Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel δήλωσε ότι το Ισραήλ έκοψε και πάλι τις γραμμές του διαδικτύου και της τηλεφωνίας σε όλη τη Γάζα το βράδυ της Κυριακής. 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) απηύθυνε έκκληση για επείγουσα διευρυμένη πρόσβαση στη Γάζα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων βρίσκονται σε «επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα». Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η επικεφαλής του WFP Σίντι Μακέιν δήλωσε: «Το WFP δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή: Αυτή τη στιγμή, οι γονείς στη Γάζα δεν γνωρίζουν αν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους σήμερα και αν θα επιβιώσουν ακόμη και για να δουν το αύριο».

Mε πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Οικογένειες αναζητούν καταφύγιο από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Γάζα σε σχολείο της UNRWA/UNICEF/Eyad El Baba

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back