ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 27η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 27η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 11:35
ΚΟΣΜΟΣ

Το μέγεθος της τραγωδίας στη Γάζα είναι «πρωτοφανές», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη, αφού επισκέφθηκε την πολιορκημένη περιοχή για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι της UNRWA περιέγραψε την επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας ως «μία από τις πιο θλιβερές ημέρες στο ανθρωπιστικό μου έργο» και προέτρεψε σε μια «ουσιαστική» ανθρωπιστική ανταπόκριση για να αποτραπεί ο θάνατος των ανθρώπων στη Γάζα.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε για πρώτη φορά την Τετάρτη, έπειτα από τρεις και πλέον εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων, για να επιτρέψει την εκκένωση δεκάδων τραυματισμένων Παλαιστινίων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, τουλάχιστον 335 διπλοί υπήκοοι και 76 τραυματίες βαριά τραυματισμένοι και άρρωστοι είχαν περάσει τα σύνορα, ενώ αναμενόταν να ακολουθήσουν και άλλοι.


Βομβάρδισαν προσφυγικό καταυλισμό

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το παλαιστινιακό έδαφος από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα καθώς συνέχισαν την επίθεσή τους. Μια άλλη έκρηξη συγκλόνισε την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση Παλαιστίνιων αξιωματούχων υγείας ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν εκεί περίπου 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς στην επίθεση. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Α'σαρ, τον διοικητή της συστοιχίας αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων της Χαμάς, στην αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας την Τρίτη θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου. Η υπηρεσία δήλωσε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες», δεδομένου του «υψηλού αριθμού θυμάτων μεταξύ των αμάχων και της κλίμακας της καταστροφής» μετά τα πλήγματα. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν «απλώς η τελευταία θηριωδία που έπληξε τον λαό της Γάζας» και δήλωσε ότι ο κόσμος «φαίνεται να μην μπορεί ή να μην θέλει να δράσει».

Το μοναδικό νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στη Γάζα έπαψε να λειτουργεί αφού του τελείωσαν τα καύσιμα, δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι του τομέα της υγείας. Ο διευθυντής του νοσοκομείου τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Λέμε στον κόσμο - μην αφήνετε τους καρκινοπαθείς σε βέβαιο θάνατο λόγω του ότι το νοσοκομείο δεν λειτουργεί".


Όμηροι

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι αρκετές εκατοντάδες Ισραηλινοί και άλλοι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο «θανάτου και καταστροφής» που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι. Η προειδοποίηση έγινε μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι επτά όμηροι -μεταξύ των οποίων τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων- σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι 8.796 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε την εκστρατεία των αεροπορικών επιδρομών και των εισβολών. Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους αριθμούς είτε από τις ισραηλινές είτε από τις παλαιστινιακές αρχές. Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι τουλάχιστον 123 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 34 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Η επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών προειδοποίησε ότι οι «σοβαρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των παιδιών «αυξάνονται λεπτό προς λεπτό» στη Γάζα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. «Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο όπου χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται», ανέφερε η επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.


Ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε την Τετάρτη ότι απαιτείται λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας σημείωσε ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποκτήσει ειδικό καθεστώς.

Η Ιορδανία είπε στον πρεσβευτή της να επιστρέψει από το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρεσβευτής θα επέστρεφε στο Τελ Αβίβ μόνο αν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και έβαζε τέλος «στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει», πρόσθεσε το υπουργείο.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back