ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 25η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 25η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2023, 11:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλώνοντας ότι «είναι ώρα για πόλεμο». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα αγγλικά τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προέλαση του στρατού στη Γάζα ανοίγει ευκαιρίες για την απελευθέρωση ομήρων, κάτι που, όπως είπε, η Χαμάς θα κάνει μόνο υπό πίεση.

Σχεδόν το 70% όσων έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι παιδιά και γυναίκες, δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προειδοποίησε ότι το επίπεδο της καταστροφής σε όλη τη Γάζα «είναι πρωτοφανές, η ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται υπό την εποπτεία μας είναι αφόρητη». Ο Philippe Lazzarini, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, δήλωσε ότι σχεδόν 3.200 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέσα σε τρεις εβδομάδες, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας της περιοχής.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι «η σωστή απάντηση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Πιστεύουμε ότι μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή ωφελεί τη Χαμάς, και η Χαμάς είναι η μόνη που θα κέρδιζε από αυτό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι τη Δευτέρα.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, σε μια προφανή προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Το γραφείο του Νετανιάχου κατονόμασε τους ομήρους ως Daniel Aloni, Rimon Kirsht και Elena Trupanov. Οι οικογένειές τους παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, προτρέποντας τον Ερυθρό Σταυρό να απαιτήσει να δει όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να «κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τους φέρει όλους πίσω».


Προέλαση

Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να προελαύνουν προς την πόλη της Γάζας από δύο κατευθύνσεις. Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά τεθωρακισμένα επιχειρούσαν κοντά στις ακτές της Μεσογείου. Αναφορές μαρτύρων περιέγραψαν ισραηλινά άρματα μάχης να κόβουν τον κύριο δρόμο βορρά-νότου Salah al-Din νότια της Πόλης της Γάζας και να επιχειρούν στα περίχωρα της συνοικίας Zaytun και της γειτονιάς Shejaiya της Πόλης της Γάζας. 

Η αποκοπή του βασικού δρόμου, αν επιβεβαιωθεί, θα υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν την πόλη της Γάζας από το νότο, απομονώνοντας και πολιορκώντας ουσιαστικά την αστική εξάπλωση που εκτείνεται βόρεια μέχρι το Beit Hanoun και το Beit Lahia.

Συνολικά 26 φορτηγά που περιείχαν προμήθειες τροφίμων και ιατρικό εξοπλισμό πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Μόλις 144 φορτηγά έχουν παραδώσει προμήθειες στην παλαιστινιακή ανθρωπιστική οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε.


Παγιδευμένοι σε νοσοκομείο

Εκατοντάδες ασθενείς είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο al-Quds στη βόρεια Γάζα εν μέσω έντονων συνεχών βομβαρδισμών γύρω από το νοσοκομείο, προειδοποίησε η ActionAid. Περισσότεροι από 12.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στους διαδρόμους και τις αυλές του νοσοκομείου, εκτός από εκατοντάδες ασθενείς που δεν θα επιβιώσουν στο ταξίδι προς το νότο, ανέφερε.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα συνέχισε να επιδεινώνεται, με ανεπάρκεια νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, ανέφεραν οι οργανώσεις αρωγής. 

Η εντεινόμενη εισβολή των IDF στη Γάζα ήρθε εν μέσω της μείωσης του ενθουσιασμού της ισραηλινής κοινής γνώμης για μια παρατεταμένη κατοχή. Η υποστήριξη έχει μειωθεί από 65% στις 10 Οκτωβρίου σε 46% τώρα, σύμφωνα με μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο παρακολούθησε το ίδιο δείγμα 1.774 ατόμων, με περιθώριο σφάλματος 4,2%.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν στόχους στη Συρία και τον Λίβανο, σε απάντηση σε εκτοξεύσεις από τις περιοχές αυτές προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός. Σε ξεχωριστά tweets, οι IDF ανέφεραν ότι ένα αεροσκάφος επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων "υποδομών για την καθοδήγηση της τρομοκρατίας και στρατιωτικών υποδομών της οργάνωσης", και ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε εκτοξευτές στο συριακό έδαφος.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι πραγματοποίησε επιχείρηση για την «αποτροπή της τρομοκρατικής υποδομής στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν» στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, οδήγησε στη σύλληψη 51 ατόμων, εκ των οποίων, όπως ισχυρίστηκε, 38 ήταν στελέχη της Χαμάς.


«Κακοπροαίρετοι»

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο όχλος που εισέβαλε την Κυριακή σε αεροδρόμιο του Νταγκεστάν αναζητώντας Εβραίους επιβάτες από το Ισραήλ το έκανε λόγω «εξωτερικής επιρροής». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «κακοπροαίρετοι» χρησιμοποίησαν ευρέως διαδεδομένες εικόνες από τα δεινά στη Γάζα για να ξεσηκώσουν τα αισθήματα στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή του βόρειου Καυκάσου. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι 20 άτομα τραυματίστηκαν στο περιστατικό στη Μαχατσκάλα.

Ένας Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, ο Πολ Μπρίστοου, απολύθηκε από την κυβερνητική του θέση αφού έσπασε τις γραμμές του και προέτρεψε δημόσια τον Ρίσι Σουνάκ να υποστηρίξει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back