ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 24η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 24η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2023, 11:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει «ενεργές έρευνες σε εξέλιξη» για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν στους ... αμάχους».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι άλλα τρία φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στη Γάζα την Κυριακή. Τα φορτηγά έρχονται να προστεθούν στα έξι φορτηγά και την ομάδα πολεμικής χειρουργικής που στάλθηκαν στη Γάζα την Παρασκευή, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ο εκπρόσωπος των Αράβων στο Συμβούλιο επιδιώκει ένα δεσμευτικό ψήφισμα που θα απαιτεί από το Ισραήλ να αποδεχθεί μια ανθρωπιστική παύση των μαχών στη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς χωρίς μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη σε ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρχής. 

Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το σχέδιό τους για το τέλος του πολέμου στη Γάζα είναι να υπάρξει κάποια μορφή μεταβατικής αρχής που θα κυβερνά την περιοχή, ίσως με τη συμμετοχή αραβικών κρατών.

Το Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη φιλοξενία από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Η πρόσκληση της Χαμάς «στέλνει ένα μήνυμα νομιμοποίησης της τρομοκρατίας κατά των Ισραηλινών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, επικαλούμενο ανώτερο επιτελείο του που είπε στον πρέσβη Ανατόλι Βικτόροφ.

Ένας όχλος στη ρωσική, κυρίως μουσουλμανική περιοχή του Νταγκεστάν εισέβαλε στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλας αναζητώντας Εβραίους επιβάτες από το Ισραήλ, μετά από αναφορές ότι μια πτήση από το Τελ Αβίβ έφτανε στην πόλη. Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αεροπλάνα ή να κρυφτούν στο αεροδρόμιο υπό το φόβο επίθεσης. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι 20 άτομα τραυματίστηκαν χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αρχές δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να "εξομαλυνθεί" η κατάσταση.


Οι συνομιλίες του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. "Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα και ευθύνη να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία και υπογράμμισε την ανάγκη να το κάνει με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που δίνει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων", ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε επίσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σίσι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», αναφέρεται.


Η πολιτική τάξη καταρρέει

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ την Κυριακή, αρπάζοντας αλεύρι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε μια ένδειξη ότι είχαν φτάσει σε «οριακό σημείο», δήλωσε η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA). «Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη έχει αρχίσει να καταρρέει μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας», ανέφερε η UNRWA σε ανακοίνωσή της.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλαν 26 τόνους ιατρικού υλικού με αεροπλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αίγυπτο. «Οι ιατρικές προμήθειες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για 800 χειρουργικές επεμβάσεις και προορίζονται για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές», ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.


Παιδιά θύματα του πολέμου

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώνονται σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019, ανακοίνωσε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. «Με άλλα 1.000 παιδιά που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back