ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 18η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 18η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2023, 13:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους δύο ομήρους από τη Γάζα για «ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους κακής υγείας». Η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ [γνωστή και ως Νουρίτ Γιτζάκ] και η 85χρονη Γιοχέβεντ Λίφσιτς, οι οποίες απήχθησαν μαζί με τους συζύγους τους από το κιμπούτς Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, βρίσκονται πλέον υπό τη φροντίδα του ισραηλινού στρατού, επιβεβαίωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 222 ομήρους στη Γάζα.

Το ειδησεογραφικό κανάλι του Τελ Αβίβ I24 μετέδωσε «πηγές εντός της Γάζας» που ανέφεραν ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση περίπου 50 απαχθέντων που έχουν διπλή υπηκοότητα. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού πιστεύεται ότι βρίσκονται καθ’ οδόν για να παραλάβουν την ομάδα, ανέφερε το I24, και η απελευθέρωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί «τις επόμενες ώρες» εάν δεν υπάρξουν εμπόδια.

Υπήρξαν αναφορές για ισραηλινό χτύπημα στον καταυλισμό Al-Shati της Γάζας αργά τη Δευτέρα. «Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια», ανέφερε το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 15.273 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών τις τελευταίες 24 ώρες σε 436, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών. Είπε ότι οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στην οποία ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις μέσω πληρεξουσίων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε το Ιράν ή άλλα έθνη που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγκρουση ως δικαιολογία για να επιτεθούν σε συμφέροντα των ΗΠΑ.


Εκτοπισμοί

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του νότιου Λιβάνου και αλλού από τις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε τη Δευτέρα μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της κλιμάκωσης της βίας στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ δήλωσε ότι 19.646 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός του Λιβάνου από τότε που άρχισε να παρακολουθεί τις μετακινήσεις στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταπολεμήσουν Παλαιστίνιους ενόπλους και ότι οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπου η Χαμάς συγκεντρώνεται για να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ευρύτερη ισραηλινή εισβολή.

Η Ουάσινγκτον συμβούλεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του στη Γάζα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στους Παλαιστίνιους πολίτες, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μια τρίτη φάλαγγα φορτηγών με βοήθεια εισήλθε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο τη Δευτέρα. Το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν 34 φορτηγά. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η βοήθεια που έφτασε μέχρι στιγμής ήταν μόλις το 4% του ημερήσιου μέσου όρου πριν από τις εχθροπραξίες και ότι θα χρειαστούν περίπου 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσχώρησε τη Δευτέρα στις εκκλήσεις για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων προμηθειών βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υποστήριξη της χώρας του, καθώς ο τελευταίος επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ. 

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ, δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτεθειμένος στην «ισραηλινή δολοφονική και εγκληματική μηχανή».

Με πληροφορίες από Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back