ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 16η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 16η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2023, 13:34
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει να εντείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα από το βράδυ του Σαββάτου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα, ο ισραηλινός αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε: «Θα εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του πολέμου. Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις από σήμερα». Ο Χαγκάρι επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το νότιο τμήμα.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο το Σάββατο και ότι ένας στρατιώτης του χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο, σε διασυνοριακές μάχες που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα δήλωσε ότι σκότωσε έξι μαχητές της. Μια πηγή ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσε ότι ένας μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στη λιβανέζικη περιοχή Χούλα, απέναντι από την ισραηλινή κοινότητα Μαργκαλιότ, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, ήταν στόχος επίθεσης με αντιαρματικό πύραυλο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά. Η Χεζμπολάχ, η οποία έκανε λόγο για επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, δήλωσε αργότερα ότι σκοτώθηκαν άλλα πέντε μέλη της.

Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε «τρομοκρατικούς πράκτορες» της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που σχεδίαζαν επιθέσεις, σε αεροπορική επιδρομή σε τζαμί στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Η επίθεση έπληξε το τέμενος Αλ-Ανσάρ, το οποίο ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι «χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες ως κέντρο διοίκησης για τον σχεδιασμό των επιθέσεων και ως βάση για την εκτέλεσή τους». Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των νεκρών.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Η Χαμάς υποστήριξε ότι σχεδίαζε να απελευθερώσει άλλους δύο ομήρους «για ανθρωπιστικούς λόγους», αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς το Σάββατο. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν θα αναφερθούμε στην ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς» και ότι «θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με κάθε τρόπο για να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι στην πατρίδα τους».

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται «στην καρδιά της μάχης», δήλωσε ο αναπληρωτής ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής ομάδας στο Λίβανο. Ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα κάθε φορά που θα ξεκινήσει την επίγεια επίθεσή του στη Γάζα.


Καταρρέει στο σύστημα Υγείας

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας «αντιμετωπίζει την κατάρρευση», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η διεθνής ιατρική οργάνωση δήλωσε το Σάββατο ότι τα νοσοκομεία της Γάζας είναι «υπερφορτωμένα και δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους».

Οι γιατροί στη Γάζα προειδοποίησαν ότι 130 πρόωρα μωρά βρίσκονται σε «άμεσο κίνδυνο λόγω έλλειψης καυσίμων». «Ο κόσμος δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί να σκοτώνονται αυτά τα μωρά από την πολιορκία στη Γάζα», δήλωσε η Μέλανι Γουόρντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ιατρικής Βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.


Σταγόνα στον ωκεανό

Το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας άνοιξε επιτέλους το Σάββατο για να περάσει μια σταγόνα βοήθειας για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, το Σάββατο επετράπη η είσοδος μόνο σε 20 φορτηγά, παραδόσεις από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην παλαιστινιακή οργάνωση Ερυθρά Ημισέληνος. 

Αξιωματούχοι της βοήθειας δήλωσαν ότι δεν περίμεναν παράδοση την Κυριακή, με την επόμενη αποστολή να αναμένεται να είναι μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ τη Δευτέρα. Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας το Σάββατο «είναι μια ευπρόσδεκτη αναλαμπή ελπίδας, αλλά αυτή η ελάχιστη βοήθεια αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό», δήλωσε η παλαιστινιακή οργάνωση Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε όλα τα μέρη να κρατήσουν ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα για να μπορέσει να συνεχιστεί η διέλευση της βοήθειας.


Στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ πρότειναν το Σάββατο ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που λέει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα σε «πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές ομάδες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή». 

Η Ρωσία σχεδιάζει να διοργανώσει άλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιανσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι συντονίζεται με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και τη μείωση της κλιμάκωσης στη Γάζα. Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο.


Διαδηλώσεις στο Λονδίνο

Έως και 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο για να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη», κρατώντας πανό και ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσα στο Λονδίνο πριν συγκεντρωθούν στην Downing Street, την επίσημη κατοικία και το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Πολλά από τα συνθήματα και τα πανό περιείχαν έντονα αντι-ισραηλινά συνθήματα. Η διαμαρτυρία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική και η αστυνομία δήλωσε ότι προχώρησε σε 10 συλλήψεις.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση κατά 1.353% των αντισημιτικών αδικημάτων αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα ισλαμοφοβικά αδικήματα αυξήθηκαν κατά 140%.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters. Φωτογραφία: Hatem Ali/AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back