ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2023, 11:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον συνεργάστηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ για να ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, αλλά μόνο εάν είναι «βιώσιμη».

Ο Κάμερον και η Μπάερμποκ έγραψαν από κοινού ένα άρθρο για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, λέγοντας: «Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός των μαχών σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για μέρες, χρόνια, γενιές».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είχαν νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα απόσχει από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υποστηρίζεται από 153 χώρες και απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να ψηφίσει αργότερα επί μιας πρότασης που απαιτεί από το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιτρέψουν την πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα μέσω χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών οδών.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μεταδίδει ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα νέο ψήφισμα, το οποίο συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ζητά «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» στη Γάζα.

Το νέο ψήφισμα ζητά επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και επιβεβαιώνει την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ένα προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Επίσκεψη Λόιντ Όστιν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Ισραήλ για να συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για τον απολογισμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα.

Το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Άμυνας θα αποτελέσει μέρος των προσπαθειών να ενθαρρύνει το Ισραήλ να μεταβεί από τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα σε μια πιο περιορισμένη εκστρατεία κατά της Χαμάς, αναφέρει το Associated Press.

Το Ισραήλ λέει ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγει να χτυπήσει αμάχους. Όμως η λανθασμένη δολοφονία τριών δικών του ομήρων που κρατούσαν λευκή σημαία την Παρασκευή αύξησε τη διεθνή και εγχώρια πίεση για μια άλλη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει κάποιους από τους άλλους 120 που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back