ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Αναζητώντας τα στοιχεία

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Αναζητώντας τα στοιχεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2023, 10:40
ΚΟΣΜΟΣ

Μια ημέρα αφότου πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθούσε το απόγευμα της Πέμπτης να ερευνά την περιοχή που, σύμφωνα με το Ισραήλ, έκρυβε μια μυστική βάση της Χαμάς, και για να ενισχύσει την υπόθεσή του προσέφερε βίντεο με περισσότερα όπλα που είπε ότι βρήκε εκεί και αυτό που περιέγραψε ως είσοδο σήραγγας.

Οι εικόνες που παρουσίασε το Ισραήλ από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, στην πόλη της Γάζας, δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα και ακόμη δεν έχουν αποδείξει την ύπαρξη της εκτεταμένης επιχείρησης της Χαμάς που, όπως είπε, έκρυβε το νοσοκομείο, αναφέρουν οι New York Times.

Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα ήταν βέβαιο ότι θα ήταν αργή, επικαλούμενοι τις φυσικές δυσκολίες και τους κινδύνους. Πρόσθεσαν ότι η Χαμάς είχε αρκετή προειδοποίηση ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα έρχονταν και χρόνο για να απομακρύνει τα αποδεικτικά στοιχεία. 

Σε μια προφανή προσπάθεια να αντικρούσει τον σκεπτικισμό για τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τα στρατεύματα έψαχναν τα νοσοκομεία, κτίριο προς κτίριο, μερικές φορές ενώ βρίσκονταν υπό πυρά.

«Πρόκειται για μια πολύπλοκη δραστηριότητα που χρειάζεται χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί κυρίως η ασφάλεια των δυνάμεών μας και στη συνέχεια η επιχειρησιακή επιτυχία», δήλωσε. «Στο Σίφα, στο Ραντίσι, στο Αλ Κουντς και σε άλλα νοσοκομεία, διαπιστώνουμε δραστηριότητα της Χαμάς πάνω και κάτω από το έδαφος. Αυτό δεν είναι σύμπτωση - αυτή είναι η μέθοδος της Χαμάς».

Από την εισβολή στη Γάζα πριν από 20 ημέρες, το Ισραήλ έχει παρουσιάσει το Αλ-Σίφα ως έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους, λέγοντας ότι βρίσκεται πάνω σε ένα δίκτυο υπόγειων οχυρώσεων που εγκατέστησε η Χαμάς και η οποία μαζί με την ηγεσία του νοσοκομείου έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο ισχυρισμός ότι η Χαμάς λειτουργούσε μέσα από το εκτεταμένο νοσοκομειακό συγκρότημα ήταν κεντρικός για την υπεράσπιση του Ισραήλ σχετικά με τον αριθμό των νεκρών που προκάλεσε η στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας της Γάζας. 

Τα βίντεο

Ένα από τα βίντεο που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό έδειχνε ένα λευκό φορτηγό στο χώρο του νοσοκομείου και, απλωμένο στο έδαφος κοντά του, το οπλοστάσιο που ο αφηγητής είπε ότι ήταν το περιεχόμενό του: αυτόματα τουφέκια, χειροβομβίδες με ρουκέτες, γεμιστήρες πυρομαχικών, χειροβομβίδες και άλλο εξοπλισμό.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει σκαμμένα χώματα και μια πόρτα σε ένα υπόγειο πέρασμα, το οποίο, όπως επιβεβαίωσαν οι New York Times, βρίσκεται στη βόρεια περίμετρο του νοσοκομειακού συγκροτήματος. Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται ότι κατέστρεψαν μια μικρή δομή και έσκαψαν μια μεγάλη περιοχή για να αποκαλύψουν το άνοιγμα, όπως δείχνει η ανάλυση δορυφορικών εικόνων και βίντεο.

Την Τετάρτη, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει περίπου δώδεκα όπλα, μια χειροβομβίδα, προστατευτικά γιλέκα και στρατιωτικές στολές που, όπως είπε, οι στρατιώτες βρήκαν μέσα σε μια μονάδα του μαγνητικού τομογράφου (Μ.Ρ.Ι.) στο νοσοκομείο.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό του Λιβάνου την Πέμπτη, ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς, χαρακτήρισε το βίντεο αυτό «αδύναμη και γελοία αφήγηση». Ο κ. Χαμντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι τοποθέτησε τον οπλισμό για να δείξει την παρουσία μαχητών στο νοσοκομείο.

Η ικανότητα του Ισραήλ να αποδείξει τον ισχυρισμό του θα μπορούσε να καθορίσει αν οι ξένοι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη στρατιωτική του απάντηση στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν, με βάση πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί ανεξάρτητα από ισραηλινές πηγές, ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το νοσοκομείο ως βάση.

Ο χάρτης

Στις 27 Οκτωβρίου, την ημέρα που οι δυνάμεις του εισέβαλαν στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε έναν χάρτη του χώρου που έδειχνε ότι η Χαμάς λειτουργούσε τέσσερα υπόγεια συγκροτήματα κάτω από το τμήμα εσωτερικής ιατρικής του νοσοκομείου, το τμήμα θώρακος και αιμοκάθαρσης, το τμήμα Μ.Ε.Ρ.Ι. και έναν χώρο ανάπαυσης στη δυτική άκρη του. Ο χάρτης έδειχνε επίσης ότι η Χαμάς λειτουργούσε ένα κέντρο διοίκησης στο εξωτερικό ιατρείο του νοσοκομείου ή κοντά σε αυτό.

Ο στρατός δεν έχει ακόμη παρουσιάσει δημόσια στοιχεία ότι υπάρχει κάποια από αυτές τις πέντε τοποθεσίες. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι στρατιώτες βρήκαν ένα υπέργειο κέντρο διοίκησης στη μονάδα M.R.I., χωρίς να παράσχει περαιτέρω στοιχεία. Η Χαμάς απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό ως «μια κατασκευασμένη ιστορία που κανείς δεν θα πίστευε».

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βρει και να παρουσιάσει στοιχεία.

Με πληροφορίες από New York Times


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back