ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισράηλ: Αναβάλλεται η απελευθέρωση ομήρων

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισράηλ: Αναβάλλεται η απελευθέρωση ομήρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2023, 10:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς δεν θα γίνει πριν από την Παρασκευή, δήλωσαν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ και οι ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις ελπίδες των συγγενών ότι κάποιοι θα απελευθερώνονταν την Πέμπτη.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν νωρίς την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούν οι μαχητές στον θύλακα με αντάλλαγμα τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη φυλακή στο Ισραήλ.

Ο χρόνος έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων που αιχμαλώτισε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. 

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται συνεχώς», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Η έναρξη της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών και όχι πριν από την Παρασκευή», ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον δήλωσε ότι οι τελικές υλικοτεχνικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση επεξεργάζονται. «Είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η υλοποίηση θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής», δήλωσε η Γουάτσον.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Αλλά δεν υπήρξε καμία ύφεση στις μάχες νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με τις αναφορές. Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας σε τουλάχιστον δύο κύματα και 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε διάφορα άλλα μέρη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερους από 300 στόχους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Στο Ισραήλ, σειρήνες που προειδοποιούσαν για εισερχόμενα πυρά ρουκετών από τη Γάζα ήχησαν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τον θύλακα, δήλωσε ο στρατός. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back