Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στο Κίεβο

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στο Κίεβο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2022, 10:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και ειδικότερα στο Κίεβο συνεχίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο. Παρότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στα περίχωρα της πόλης και φαίνεται ότι φτάνουν και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, η αντίσταση του ουκρανικού στρατού είναι σημαντική.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων, λεπτό προς λεπτό:


Σύμφωνα με το αγγλικό Υπουργείο Άμυνας λίγο μετά τα μεσάνυχτα Ελλάδας, η εικόνα είναι ότι οι Ρώσοι «ζώνουν» το Κίεβο από πολλές κατευθύνσεις και έχουν κάνει αμφίβια απόβαση μεταξύ Μαριούπολης και Μελιτόπολης (στη δεύτερη οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έχουν μπει). Ωστόσο, οι Ουκρανοί διατηρούν τον έλεγχο των βασικών πόλεων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες» και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν σύντομα να καταλάβουν το Κίεβο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη (ένα Il-76 που μετέφερε αλεξιπωτιστές και ένα Su-25) και ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την αποχή της Κίνας, για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ φέρονται να πρόσφεραν μεταφορά εκτός Ουκρανίας στον Ζελένσκι, ο οποίος όμως αρνήθηκε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μνημόνιο περίπου 350 εκατ. δολαρίων για βοήθεια στην Ουκρανία.

Photo credit:Γενική εικόνα από την άδεια πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, την Παρασκευή 25/2 ΑΠΕ-EPA/ZURAB KURTSIKIDZE


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back