Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Πολεμική ατμόσφαιρα στην Παιδεία

Εικόνα του άρθρου Πολεμική ατμόσφαιρα στην Παιδεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2019, 11:08
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι μόνο τα εντός Βουλής που εντείνουν το κλίμα, ενόψει του «μικρού» νομοσχεδίου για την Παιδεία που ετοιμάζεται να φέρει η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, αλλά και τα εκτός.

Η υπουργός, η οποία έχει δώσει από τα πιο συντηρητικά δείγματα γραφής μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει τη δεδηλωμένη συμφωνία της ΠΟΣΔΕΠ, του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών και μια αρχική συναίνεση από τους πρυτάνεις με πολλές αντιρρήσεις (κάποιες από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης, είναι και η παράταξή της στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ.  

Πέραν τούτων, στο «γενικό πληθυσμό», υπάρχει αναταραχή. Χτες, ο σύλλογος του Νηπιαγωγών πήρε απόφαση ενάντια στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των κολλεγίων, ενάντια στην κατάργηση του ασύλου καθώς και διάφορά άλλα ζητήματα του τμήματος. Επίσης, ο σύλλογος εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 24 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, οι εκλεγμένοι-ες με την Πανσπουδαστική στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων φοιτητών στα Γιάννενα, καταγγέλλουν τους εκπροσώπους της ΔΑΠ γιατί «όχι απλά ψήφισαν κατά στην πρόταση να διεκδικήσουμε να επενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν πάρουν δωμάτιο στην εστία, να ανεγερθούν νέες εστίες στην ευθύνη του κράτους και να δίνεται έγκαιρα επίδομα ενοικίου, αλλά δανείστηκαν τις φοβερές προτάσεις του Υπουργείου για ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών και των υποδομών του Πανεπιστημίου».

Επίσης, σχετικά με τις μετεγγραφές και το αίτημα να ξεκινήσουν οι αιτήσεις (οι οποίες ξεκίνησαν τελικά), αλλά και να αντιμετωπίζονται οι υπό μεταγραφή φοιτητές ως κανονικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου (έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από την πρυτανεία γι αυτό), «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στις σχολές μας όχι απλά ψήφισαν λευκό λες και δεν τους αφορά, αλλά υπερασπίστηκαν κιόλας την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει φέτος το Υπουργείο».

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σφοδρή είναι η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία του υπουργείου, με αφορμή τη μη σύγκληση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των υπουργών και υφυπουργών και του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπογράφει και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, για τη μη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κατέληξε σε σκληρή απάντηση της κας Τζούφη.

Στη δεύτερη επιστολή που υπογράφουν η κα Τζούφη και ο κ. Φίλης, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Στύλιος πήραν αποστάσεις από την αντικοινοβουλευτική πρακτική που εφάρμοσε η Υπουργός Παιδείας. Αν η υπουργός εννοεί το διάλογο που επικαλείται στην επιστολή, οφείλει να αποσύρει τις διάσπαρτες διατάξεις και τροπολογίες, να συντάξει σχέδιο νόμου και να το παρουσιάσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής».

Η υπουργός απάντησε κατηγορώντας τους για προσχηματικό ενδιαφέρον, για να λάβει μια οργισμένη απάντηση από την κα Τζούφη αυτή τη φορά, στον ενικό μάλιστα: «Η Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια».

Η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγορεί την υπουργό ότι ενώ γνωρίζει προσωπικά ότι ο κ. Φίλης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να είναι συνεχώς στη Βουλή, «δεν δίστασε να το χρησιμοποιήσει για αναχαιτίσει, υποτίθεται, τους πολιτικούς της αντιπάλους». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «την άμεση απόσυρση της ανακοίνωσης του Υπουργείου και την προσωπική και δημόσια συγγνώμη προς τον πρώην υπουργό Παιδείας».

H υπουργός δεν ζήτησε συγγνώμη, τόνισε όμως ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον κ. Φίλη μόλις έμαθε το λόγο της απουσίας, αλλά και ότι «δεν είδε στη Βουλή την κα Τζούφη». 





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back