Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιοτικό νερό: Πάει πίσω το σχέδιο

Εικόνα του άρθρου Ποιοτικό νερό: Πάει πίσω το σχέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2016, 15:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πόρτα... χρηματοδότησης σε ένα σημαντικό έργο για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού των Ιωαννίνων έκλεισε προς το παρόν η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ηπείρου 2014-2020. Ωστόσο, ο φορέας υλοποίησης, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ), θα έχει μια νέα ευκαιρία τους επόμενους μήνες, δεδομένης της αναγκαιότητας του έργου, το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η αποτυχημένη αυτή απόπειρα, πάντως, δεν παύει να αποτελεί ένα ζήτημα για την αποτελεσματικότητα της ΔΕΥΑΙ, από την οποία οι απαιτήσεις πια είναι μεγάλες, αλλά και ένα θέμα που προσφέρεται... απλόχερα για αντιπολιτευτική πολιτική.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι την απόρριψη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της πρότασης του έργου που περιλαμβάνει συγκεκριμένα την «υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας νερού ΔΕΥΑΙ», με προϋπολογισμό 438.546 ευρώ, και «οριοθέτηση ζωνών προστασίας σημείων υδροληψίας υπόγειου νερού ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ», με προϋπολογισμό 235.456 ευρώ, έκανε γνωστή η παράταξη του Νίκου Γκόντα «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». Είναι προφανές ότι η παράταξη περίμενε τη δημοτική αρχή... με το ντουφέκι στη γωνία, με τα πυρά της να εκτοξεύονται προς τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Θανάση Μανταλόβα.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η παράταξη υποστηρίζει ότι η πρόταση της ΔΕΥΑΙ «δεν πληρούσε σχεδόν στο σύνολό τους τις προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση», επισημαίνει ότι «αυτές οι παραλείψεις, που από μόνες τους παραπέμπουν σε προχειρότητα έως ανικανότητα, στερούν από τη ΔΕΥΑΙ και την πόλη και κατ' επέκταση τους πολίτες μια πολύ σημαντική παρέμβαση στον χώρο της ύδρευσης του Δήμου μας» και ζητά εξηγήσεις από τη ΔΕΥΑΙ.

Από την πλευρά της δημοτικής επιχείρησης, ο αντιπρόεδρός της, Μάκης Χρυσοστόμου, υποστηρίζει ότι η απόρριψη της πρότασης βασίστηκε στην έλλειψη της διαχειριστικής επάρκειας του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ). «Μαζί με τις πηγές της Κρύας, θέλαμε να εντάξουμε και τις πηγές της Τούμπας. Παρότι πάρθηκαν αποφάσεις στα διοικητικά συμβούλια, η Διαχειριστική Αρχή έκρινε ότι ο ΣΥΔΛΙ, που δεν έχει διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση τέτοιου έργου, δεν μπορεί να 'πατήσει' στη διαχειριστική επάρκεια της ΔΕΥΑΙ. Αυτός είναι ο λόγος που απορρίφθηκε η πρότασή μας» τονίζει στον «Τύπο». 

Για την απεμπλοκή της υπόθεσης, η ΔΕΥΑΙ, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, σκέφτεται ως λύση την παραχώρηση της χρήσης των πηγών της Τούμπας (που ανήκουν στον ΣΥΔΛΙ) σε αυτήν. Όποια λύση και αν προωθηθεί, για την εκ νέου υποβολή της πρότασης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για χρηματοδότηση του έργου μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Σημειωτέον ότι οι προτάσεις των ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, Άρτας και Πρέβεζας πήραν το πράσινο φως για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Αφορούσαν όμως μόνο τα σχέδια ασφάλειας νερού.


ΚΑΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ... ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Με αφορμή την αρνητική αυτή εξέλιξη, η παράταξη του κ. Γκόντα ασκεί κριτική και για τον «αποκλεισμό του δήμου μας από το πρόγραμμα ELENA που αφορούσε την επιδότηση αντικατάστασης του φωτισμού της πόλης, βάσει του οποίου μειώνεται το κόστος λειτουργίας του» όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι χάνει τις ευκαιρίες για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργων. Εδώ, όμως, η κριτική της αντιπολίτευσης... σκοντάφτει. 

Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο δήμος Ιωαννιτών δεν κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση, με τη δημοτική αρχή να στρέφει την προσοχή της στο νέο ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση του φωτισμού. Μέσω του προγράμματος ΕLENA, χρηματοδοτούνται μελέτες και προετοιμασία διαγωνισμών για διάφορα έργα (η αποκαλούμενη «τεχνική βοήθεια»­), τα οποία στη συνέχεια πρέπει να εκτελεστούν με πόρους που θα προέλθουν και από δάνεια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πριν από λίγο καιρό, η Περιφέρεια Ηπείρου, που είχε υποβάλλει πρόταση για ενεργειακά έργα σε δήμους με συνολικό προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ, πήρε το πράσινο φως για την τεχνική βοήθεια μέσω του ΕLENA.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back