ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ποιοι είναι πραγματικά δασεργάτες;»

Εικόνα του άρθρου «Ποιοι είναι πραγματικά δασεργάτες;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2021, 12:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Το ότι δεν έγινε ακόμα η κατανομή των λημμάτων στους δασικούς συνεταιρισμούς, οδηγεί τους δασεργάτες μας σε απόγνωση, πολλοί εκ των οποίων μας τηλεφωνούν και μας ενημερώνουν για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Επιπλέον ο Δήμος μας χάνει σημαντικά έσοδα»: Αυτό έγραφε πριν από μερικές μέρες σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου για το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η υπόθεση με τις εκμισθώσεις δασικών συστάδων σε συνεταιρισμούς και τη διαχείριση της ξυλείας.

Ο δήμαρχος κ. Εξάρχου για το αδιέξοδο αυτό επέρριπτε τις ευθύνες σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και δη στην παράταξη «Ο Τόπος που θέλω να ζω» με επικεφαλής τον Βασίλη Σπανό, επειδή δεν αποδέχονται την πρότασή του για απευθείας εκμίσθωση των λημμάτων στους νόμιμους τρεις υφιστάμενους συνεταιρισμούς.

Η παράταξη «Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ», με απαντητική της ανακοίνωση, κάνει λόγο για «διαστρέβλωση των γεγονότων» εκ μέρους του δημάρχου και τον κατηγορεί ότι «προσπαθεί να διανείμει τη δημοτική ξυλεία με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, έχοντας γνώμονα μόνο τα μικροπολιτικά οφέλη». Σημειωτέον ότι από την εκμετάλλευση των δημοτικών δασών προέρχεται το μοναδικό σοβαρό τακτικό έσοδο του Δήμου Κόνιτσας.

Η παράταξη θέτει το θέμα των πραγματικών συνεταιρισμών. «Πράγματι κάναμε λόγο τα προηγούμενα χρόνια για συνεταιρισμούς μη δασεργατών και πράγματι κάνουμε λόγο σήμερα για μέλη σε συνεταιρισμούς που δεν είναι πραγματικοί δασεργάτες. Εμείς προκαλούμε τη δημοτική αρχή Εξάρχου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μελών των συνεταιρισμών ώστε να έχει κάθε συνδημότης πλήρη εικόνα» τονίζει.

Επαναλαμβάνει δε την πρότασή της που έχει καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο: δημιουργία διαπαραταξιακού οργάνου με συμμετοχή εκπροσώπων των συνεταιρισμών που θα ελέγξει πόσα από τα μέλη των συνεταιρισμών είναι πραγματικοί δασεργάτες, ποιοι πραγματικά δουλεύουν στα δάση και με αντικειμενικά κριτήρια να διατεθούν αναλογικά οι συστάδες στους συνεταιρισμούς αυτούς, αναγνωρίζοντας το δύσκολο επάγγελμά τους και τη συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία.

«Η υπόλοιπη ξυλεία να δημοπρατηθεί με όρους που θα ευνοούν τη συμμετοχή των δασεργατών που έχουν αποκλειστεί για διάφορους λόγους από τους υπάρχοντες τρεις συνεταιρισμούς του Διστράτου, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να έχουν δικαίωμα στην εργασία. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα για τον Δήμο Κόνιτσας ώστε να γίνουν και άλλες διαχειριστικές μελέτες και κυρίως να υπάρξουν ανταποδοτικά και για τους υπόλοιπους δημότες, ειδικά των κοινοτήτων όπου γίνεται η ξύλευση» προσθέτει.

Σχολιάζει δε την αναφορά του δημάρχου ότι το θέμα της εκμίσθωσης των δασικών συστάδων επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και 15 μήνες. «Αυτό αποδεικνύει την εμμονή του να επικρατήσει μόνο η άποψή του, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη διανομή των ξύλων. Προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιβάλλει την άποψη των έξι συμβούλων του στους εικοσιένα, αφού η δημοτική του ομάδα μετράει ήδη απώλειες μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Σαμαρά-Γκουντούλη» επισημαίνει ενώ προσάπτει στη δημοτική αρχή ότι τα δύο χρόνια της διοίκησής της δεν έχει καμία διαχειριστική μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back