Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποια μέτρα λαμβάνονται στην «Αγία Ελένη»

Εικόνα του άρθρου Ποια μέτρα λαμβάνονται στην «Αγία Ελένη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2020, 19:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δικά της μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό παίρνει και η πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» Ιωαννίνων, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Ωστόσο, ελλείψεις υπάρχουν, κι αυτές ακριβώς οι ελλείψεις συζητήθηκαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου, του υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Νικόπουλου, του δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου και εκπροσώπων του ΕΟΔΥ, της Ύπατης Αρμοστείας και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Intersos Hellas. Η τηλεδιάσκεψη έγινε μετά από πρωτοβουλία της Intersos, η οποία διαχειρίζεται την ανοιχτή δομή προσφύγων της «Αγίας Ελένης».

Καταρχάς, και στη δομή ξεκίνησαν να τηρούνται τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή από την πολιτεία (π.χ. αποστάσεις, περιορισμός μετακίνησης, «μένουμε σπίτι» κ.λπ.), με την Intersos να αναλαμβάνει τη διάχυση των απαραίτητων μηνυμάτων στους πρόσφυγες. Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι η απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού για κτίριο που υπάρχει και θεωρείται κατάλληλο για καραντίνα, σε περίπτωση κρούσματος. Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό. 

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος επισημαίνει ότι ζητήθηκε από τους διαχειριστές της δομής να ελέγχουν αυστηρά την έξοδο των φιλοξενούμενων τηρώντας τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις μετακινήσεις των πολιτών, δηλαδή ένα άτομο ανά οικογένεια ή ομάδα και μόνο για την αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης ή για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή, όντας η «Αγία Ελένη» μια ανοιχτή δομή, οι διαχειριστές κάνουν συστάσεις και ενημερώνουν συνεχώς για τα μέτρα προφύλαξης. Από και πέρα, τίθεται ζήτημα ελέγχου των προσφύγων σε περίπτωση μετακίνησης, πέραν των προβλεπόμενων, από τις αρμόδιες αρχές. 

Ο κ. Πλιάκος εκτιμά επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει εκ μέρους του υπουργείου η εισαγωγή νέων προσφύγων το επόμενο δίμηνο και για όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. «Η λειτουργία και τα μέτρα στις δομές προσφύγων δε μπορεί να διαφέρει από τη λειτουργία άλλων κλειστών δομών, όπως γηροκομεία κ.α. Δεν είναι η ώρα να είμαστε ευχάριστοι αλλά χρήσιμοι. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αν η εμφάνιση ενός κρούσματος σε μια δομή προσφύγων-μεταναστών πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» τονίζει. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back