ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ποια ήταν η συνοικία Ντιντιρούτς

Εικόνα του άρθρου Ποια ήταν η συνοικία Ντιντιρούτς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2017, 03:06
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Είναι μία από τις συνοικίες της πόλης που άρχισαν να κατοικούνται κυρίως από τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 19οι αιώνα ζούσαν εκεί χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Οι μουσουλμανικές κατοικίες, στην πλειοψηφία τους μεγάλα αρχοντικά, βρίσκονταν κοντά σε ένα τέμενος, το τζαμί Ντεντέ Ουρούτς. Πρόκειται για τη σημερινή συνοικία του Πλατάνου, πίσω από το εθνικό στάδιο των Ζωσιμάδων, που πριν την απελευθέρωση (αλλά και αργότερα) οι Γιαννιώτες την αποκαλούσαν Ντιντιρούτς (παραφθορά του ονόματος Ντεντέ Ουρούτς) -σε κάποιες πηγές αναφέρεται και ως Δεδερούτσι.

Το τζαμί στεκόταν ερειπωμένο μέχρι και τη δεκαετία του ’50 στην πρόσοψη της σημερινής πλατείας του Πλατάνου, μεταξύ των οδών Μελετίου Γεωγράφου και Δοσιθέου Φιλίτου. Στη θέση του βρίσκεται πια μια πολυκατοικία. Όπως τα άλλα τζαμιά της πόλης, έτσι κι αυτό εκποιήθηκε μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 και πέρασε στα χέρια ιδιώτη.

Ωστόσο, ο περιβάλλων χώρος του τζαμιού κατά κάποιο τρόπο διασώθηκε. Μέρος της περίφραξης του τεμένους ήταν η βρύση και ο μεγάλος πλάτανος, από τον οποίο η συνοικία διατηρεί μέχρι της το όνομά της ως συνοικία του Πλατάνου. Στον πλάτανο καταλήγουν πέντε δρόμοι: Σαμουήλ, Μελετίου Γεωγράφου, Δοσιθέου Φιλίτου (στο τέλος της οποίας υπήρχε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το εξοχικό κέντρο «Ο κήπος του Αλλάχ»), Τεπελενίου και Δεσποτάτου Ηπείρου. Στην πλατεία με τον πλάτανο, συνεχίζει να πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή των Αποκριών μια από τις πιο παλιές τζαμάλες της πόλης.


* φωτο Α.Μ. Λαμπρινός (αρχές του 20ου αιώνα) από το λεύκωμα του Αναστ. Παπασταύρου «Ιωαννίνων Ενθύμιον»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back