ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίλοφο Ζαγορίου: Κάποτε υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος

Εικόνα του άρθρου Δίλοφο Ζαγορίου: Κάποτε υπήρχε ένας μεγάλος πλάτανος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2023, 17:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο  πλάτανος στην πλατεία του κάθε χωριού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους. Συνδέεται με τις αναμνήσεις τους, με τα έθιμα, με τις παραδόσεις, με τον τόπο τους. Ο πλάτανος σε κάθε χωριό είναι η ιστορία και ο πολιτισμός του, τόπος συνάντησης και σημείο αναφοράς.

Στο Δίλοφο Ζαγορίου, ένα χωριό που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, ο πλάτανος… μίκρυνε. Σημειωτέον ότι ο πλάτανος του Διλόφου έχει καταγραφεί ως ένα από τα δέκα μεγαλύτερα δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, με περίμετρο 8,42 μ.

Διαβάστε: Τα πλατάνια του Ζαγορίου και της Κόνιτσας

Τον περασμένο Απρίλιο, κρίθηκε ότι υπήρχε αναγκαιότητα κλαδέματος. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά αποκαρδιωτικό. Το κλάδεμα κόστισε στο δέντρο το 80% του ύψους του. Ομάδα κατοίκων, με διαμαρτυρία της, προς τον Δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει εξηγήσεις.

Μια απάντηση πήρε από τον Δήμο Ζαγορίου, ο οποίος αναφέρει ότι το κλάδεμα έγινε μετά από αίτημα του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Διλόφου προς την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία και ανταποκρίθηκε. Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί το έργο της αποκατάστασης της Αναγνωστοπούλειο Σχολής, που γειτονεύει με την πλατεία και τον πλάτανο.



Ο πλάτανος όπως ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες

Ο Δήμος Ζαγορίου παραπέμπει μάλιστα σε έγγραφο του Δασαρχείου Ιωαννίνων, τον Μάρτιο του 2023, αφού είχε προηγηθεί σχετικό έγγραφο του Δήμου. Το θέμα του εγγράφου ήταν η διενέργεια αυτοψίας για την ύπαρξη ή μη του μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Μετά την αυτοψία, το Δασαρχείο αποφάνθηκε ότι ο πλάτανος δεν κινδυνεύει από καμία ασθένεια.

Ωστόσο, σημείωνε ότι το δέντρο παρουσιάζει έντονη κλαδοβρίθεια (πολλά κλαδιά στον κορμό) και εκτεταμένη σήψη στον κορμό, «γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο σε ενδεχόμενη πτώση του, ειδικά με την επίδραση ακραίων καιρικών φαινομένων. Επομένως μπορείτε να προβείτε στις απαραίτητες κλαδεύσεις…».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς προσδιορίζονται ακριβώς οι «απαραίτητες κλαδεύσεις». Η ομάδα κατοίκων που διαμαρτύρεται, ζητά πάντως να παρθούν μέτρα για την προστασία του πλατάνου και για τη σχηματοποίησή του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ .... ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ .... ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ...ΕΙΔΙΚΟΣ ,,,<<ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΣ >>.....ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΥΓΙΗ ΠΛΑΤΑΝΟ .... ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ,, ΔΥΣΤΥΧΩΣ .... ΤΑ ΞΥΛΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΡΑΓΕ ??? Δ Ο Ξ Α Σ Τ Ε Τ Ο Υ Σ ..!!!!!!!!
Αλεξανδρος
Σωστα τα λες ,ασχετοι που χαλασαν το στολιδι στο Μεσοχωρι του Διλοφου.....
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back