ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλιάτσικο; Ποιο πλάτσικο;

Εικόνα του άρθρου Πλιάτσικο; Ποιο πλάτσικο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2022, 16:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με μια «επαναστατική» ανακοίνωσή του στις 8 Σεπτεμβρίου, κατήγγειλε «πλιάτσικο» στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, «συνεπικουρούμενος» και από τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη.

Δεν άργησε να έρθει μια απάντηση από την τέως πρόεδρο της Σχολής, την καθηγήτρια Μαρία Ράπτη, η οποία κάνει λόγο για «ανυπόστατες αιτιάσεις περί ‘πλιάτσικου’». Εκ των πραγμάτων δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την ενέργεια… εντυπωσιασμού εκ μέρους του μητροπολίτη.

Η κα Ράπτη υπενθυμίζει καταρχάς ότι με το άρθρο 241 του Νόμου 4823/21 το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της ΑΕΑ Βελλάς συγχωνεύεται με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Αθηνών και το Πρόγραμμα Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής με το αντίστοιχο της ΑΕΑ  Κρήτης.

Ως απόρροια της νομοθεσίας, οι πρόεδροι των παραπάνω Ακαδημιών πρέπει να παραλάβουν όλο το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στη Σχολή Βελλάς και το οποίο αγοράστηκε με χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει.

«Ως πρώτη και επείγουσα κρίθηκε η παραλαβή των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το αρχείο της Σχολής, οι φάκελοι των καθηγητών που πρέπει να ενταχθούν στην ΑΕΑ Αθηνών και στην ΑΕΑ Κρήτης διοικητικά και οι έντυπες και ηλεκτρονικές καρτέλες των φοιτητών/τριών, ενόψει της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2022 και της ένταξής τους στο χειμερινό εξάμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022-23» αναφέρει η κα Ράπτη.

Και προσθέτει ότι, σύμφωνα με το νόμο, η περιουσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσον αφορά στηνσυγχωνευόμενη ΑΕΑ Βελλάς, μεταφέρεται κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 στις αντίστοιχες Ακαδημίες Αθηνών και Κρήτης, ενώ η περιουσία του υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στην καταργούμενη δομή του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Βελλάς, θα μεταφερθεί του χρόνου στην αντίστοιχη νέα δομή της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που ονομάζεται «Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών» (ΣΜΥΚ). Σύμφωνα με το νόμο κλείνουν τρία Εκκλησιαστικά Λύκεια στα Χανιά, στην Αθήνα και στην  Βελλά Ιωαννίνων και αντί αυτών ιδρύθηκαν και θα λειτουργήσουν από το 2023 τρεις ΣΜΥΚ.

«Είναι πασιφανές ότι με βάση το νόμο όλα όσα ανήκουν στην ΑΕΑ Βελλάς και τα οποία είναι καταγεγραμμένα, πρέπει να παραδοθούν ανάλογα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και στην Ανώτατη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης και μόνον. Συνεπώς τα περί ‘πλιάτσικου’ δεν αποδίδουν την πραγματικότητα,  τα  περί ‘σφραγίσματος της Σχολής’ είναι υπόθεση γνωστή εδώ και ένα χρόνο και τα σχετικά με την ‘κινητοποίηση των  ενδιαφερομένων’ είναι πλέον άκαιρα» καταλήγει η κα Ράπτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back