Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά μέτωπο επίθεση...

Εικόνα του άρθρου Κατά μέτωπο επίθεση...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2020, 15:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πιο έντονη και ευθεία επίθεσή της στη δημοτική αρχή, με πολιτική προσωποποίηση στον ίδιο το δήμαρχο, έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την υπόθεση των led και την παράκαμψη του δημοτικού συμβουλίου, ανώτερου οργάνου του Δήμου, όπου η δημοτική αρχή δεν έχει πλειοψηφία.

«Η πλήρης απαξίωση και ο ευτελισμός του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζεται, χωρίς αιδώ» από τη δημοτική αρχή τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Θωμάς Μπέγκας.

«Λίγα 24ωρα μετά την πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση για τον οδοφωτισμό, έρχεται πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη σύναψη σύμβασης για το ίδιο έργο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν προσπαθεί να συνθέσει αλλά να επιβάλλει τις θέσεις της με κάθε τρόπο».

Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή ότι «για πρώτη φορά, απόφαση δημοτικού συμβουλίου ανατρέπεται από απόφαση κατώτερου οργάνου» και κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής «που αποδεικνύεται ξανά αλλεργική στο διάλογο».

Τόσο ο κ. Μπέγκας, όσο και οι σύμβουλοι της παράταξης Θωμάς Γιωτίτσας και Τάκης Νάστος, άφησαν αιχμές και για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και την μετεκλογική του παρέμβαση που άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργώντας αντιδημοκρατικό προηγούμενο.

«Τα νομοθετήματα του υπουργείου καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατικής διοίκησης» τόνισε ο κ . Μπέγκας.

Η κριτική του στόχευσε και προσωπικά στο δήμαρχο και το προφίλ που έχει δημιουργήσει: «Ο κ. Ελισάφ έχει κουράσει με το αφήγημα της εφαρμογής του προγράμματος της παράταξης» τόνισε, λέγοντας ότι τα προγράμματα κρίθηκαν την πρώτη Κυριακή, όταν η παράταξή του νίκησε.

«Η επικράτησή του με βραχεία κεφαλή τη δεύτερη Κυριακή, εμπεριέχει συγκεκριμένο μήνυμα των συμπολιτών προς τον ίδιο για την όσο το δυνατόν πιο μεγάλη σύνθεση απόψεων» συνέχισε ο κ. Μπέγκας. 

Κατέληξε δε λέγοντας: «Η εικόνα της αυθεντίας που έχει πλάσει ο ίδιος για τον εαυτό του, οδηγεί τον Δήμο σε λάθος μονοπάτια».

Η παράταξη θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού (led) και θα διατυπώσει τις απόψεις της, όπως και «θα συνεχίσουμε να ασκούμε αντιπολίτευση με όρους δημοκρατίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Για το έργο καθαυτό, ο κ. Μπέγκας, όσο και ο κ. Γιωτίτσας, τόνισαν ότι είναι επιζήμιος ο τρόπος που γίνεται, για το δημόσιο συμφέρον, και αφετέρου, παρακάμπτεται εντελώς η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

«Δεν μπορεί να δίνει ο Δήμος λευκή επιταγή στην Περιφέρεια για δικό του έργο, ο Δήμος. Ειδικά γιατί μέσω της λεόντιας σύμβασης καλούμαστε να εκχωρήσουμε τα ανταποδοτικά στον εργολάβο για πολλά χρόνια» είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για «τεχνητό φούσκωμα» των προϋπολογισμών του έργου και ζήτησε να ελεγχθούν πρώτα από τις υπηρεσίες του Δήμου οι μελέτες.

Ο κ. Μπέγκας στάθηκε και σε ένα άλλο θέμα, ότι η μελέτη που έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή, δεν περιέχει το κατασκευαστικό κόστος.

«Διαπιστώνουμε ότι περιέργως απαλείφθηκε το κατασκευαστικό κόστος, από τη νέα εισήγηση. Κατά τα λοιπά, είναι η ίδια εισήγηση που απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Ελισάφ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν μελέτες και για αυτό είναι απαραίτητες οι προγραμματικές με την Περιφέρεια. Όλα είναι σε πλήρη ασάφεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιωτίτσας καταφέρθηκε, όχι μόνο κατά των «όψιμων φίλων της δημοτικής αρχής στην κυβέρνηση», αλλά και των υπολοίπων παρατάξεων της δημοτικής αρχής.

«Πέραν του ανεκδιήγητου υπουργού Εσωτερικού έχει βρει συμμάχους τους κυρίους Γκόντα-Μπαρτζώκα, των οποίων οι πολιτικές και τα προγράμματα απορρίφθηκαν» τόνισε και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι υπερψήφιζαν το έργο που αργότερα ακύρωσαν. Πρόκειται για μια θλιβερή σύμπραξη. Τους ενώνει μόνο η εξουσία». Προειδοποίησε δε ότι «ο λογαριασμός θα έρθει αργότερα και θα τον πληρώνουν όπως πληρώνουν την κακοδιαχείριση Γκόντα».

Ο κ. Γιωτίτσας είπε ακόμα ότι η δημοτική αρχή έχει φέρει στην πόλη «τον πολιτικό σκοταδισμό. Διαχωρίζουν τους δημοτικούς συμβούλους σε καλούς και κακούς, Γιαννιώτες και μη Γιαννιώτες».

Κατέληξε τονίζοντας ότι το έργο είναι «απολύτως απαραίτητη παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες. Αποδείξαμε με διαφάνεια και σεβασμό στους πολίτες, ότι έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό», αλλά η δημοτική αρχή «επιχειρεί να φορτώσει την πόλη με χαράτσι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για πολλά χρόνια».

Τέλος, ο κ. Νάστος μίλησε για «αντιδημοκρατική, επιζήμια και παράτυπη» εξέλιξη. «Πρώτη φορά βλέπω τέτοια περιφρόνηση στις θεσμικές λειτουργίες. Είναι εφιάλτης η πολιτική του δημάρχου για την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης», Κατέληξε λέγοντας ότι «έχει ήδη αντικατασταθεί ένα μεγάλο μέρος των λαμπτήρων και έχει επιτευχθεί η μείωση του κόστους».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back