Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πλεούμενα και επισκέπτες, ο απολογισμός

Εικόνα του άρθρου Πλεούμενα και επισκέπτες, ο απολογισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2020, 18:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνολικά 3.216 άνθρωποι επισκέφτηκαν την έκθεση «Πλεούμενα των Λιμνών και Ποταμών της Ελλάδας» που έγινε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, από τις 18 Ιανουαρίου έως και 10 Φεβρουαρίου.

Συνολικά την έκθεση επισκέφθηκαν 35 σχολικές μονάδες με 1.105 μαθητές και μαθήτριες.

Η διαδραστική έκθεση απέδειξε και ανέδειξε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

Όπως τα απαριθμεί ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, αυτά είναι μια εικονογραφημένη έκδοση «τα πλεούμενα των λιμνών και ποταμών της Ελλάδας», που «κινείται ανάμεσα σε μελέτη και λεύκωμα έδωσε στο αναγνωστικό κοινό με ένα ποιο εύκολο και εύπεπτο τρόπο, θέματα του πολιτισμού μας που αγνοούμε».

Από την έκδοση αυτή προέκυψαν λογοτεχνικά έργα, αφηγήσεις παραμυθιών εμπνευσμένα από την έκδοση, ζωγραφιές, κατασκευές και μουσικές παραστάσεις. «Αποτέλεσε δηλαδή ένα πολυεργαλείο για να μεταδοθεί το θέμα της σε κάθε γενιά, σε κάθε ηλικία, σε ένα ευρύ κοινό, σε μικρά και μεγάλα παιδιά» σύμφωνα με το φορέα, που προσθέτει ότι «ενέπνευσε το κοινό και έδειξε πρότυπα πολιτιστικά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τις επιστήμες και τις τέχνες».

Τέλος, σημειώνει ότι «κινητοποίησε την τοπική κοινωνία να ξαναφέρει στο προσκήνιο τέχνες και επιστήμες που έχουν άμεση σχέση με την ίδια την ταυτότητά της». Στην τελετή λήξης ‘συζητήθηκε και δρομολογήθηκε την ημέρα της λήξης η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, με το οποίο θα διαφυλάξουμε ως κοινωνία την διαδικασία της κατασκευής των παραδοσιακών πλεούμενων της λίμνης Παμβώτιδος. Επίσης ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα εκμάθησης νέων να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μας βάρκες, είτε για άθληση, είτε για ψυχαγωγία είτε για επαγγελματικούς σκοπούς».

Ο Φορέας ευχαριστεί μεταξύ άλλων την «Άρτεον» εκδοτική και το συγγραφέα, ερευνητή και εκδότη Άρη Τσικοντούρη, τον Δημήτρη Μάρα, μικροναυπηγό από την Θεσσαλονίκη, τη Βασιλική Νικολάου, υπεύθυνη διοργάνωσης της έκθεσης, τον πρόεδρο και το προσωπικό του φορέα και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, την υπεύθυνη Αγνή Δρίμτζια και όλο το προσωπικό του μουσείου και τους χορηγούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back