Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Φεστιβάλ των Δέντρων» για έναν μήνα

Εικόνα του άρθρου «Φεστιβάλ των Δέντρων» για έναν μήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2022, 18:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Το Φεστιβάλ των Δέντρων-Έμπνευση στη σκιά των δέντρων» διοργανώνουν η Αρτέον Εκδοτική, οι Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Εργαστήριο Οικολογίας Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) από 5 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου.

Το Φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις: εικαστική έκθεση, παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, ομιλίες, χορωδίες, αφηγηματικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ και δράσεις για παιδιά. Οι δράσεις θα γίνουν σε διάφορες χώρους, όπως στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο καφωδείο (στην οδό Ανεξαρτησίας) και στο Νησί.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Φεστιβάλ έχει ως έμπνευση την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021).

Η πρώτη δράση εγκαινιάζεται στις 5 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Αφορά μια έκθεση με 30 εικαστικά έργα δέντρων «Αρτέον» από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας», ξυλόγλυπτα και έργα τέχνης από τις συλλογές Θωμά Μπαλτά και Νίκου Όκκα, αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη συλλογή του Γιώργου Πολύζου και ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο. Την έκθεση θα συνοδεύουν ακουστικά «Ήχοι του Δάσους» από τον Peter Annear.

Στα εγκαίνια θα γίνει ένα «Μουσικό Ταξίδι» από τον Δημήτρη Ζώνιο (Βιολί), τον Κώστα Σηφάκη (Βιόλα) και τη Μαρίνα Δημητριάδου (Φαγκότο). Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Δέντρα του τόπου μας», με ομιλητές τον εικαστικό Θωμά Μπαλτά, τον καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο, τον εικαστικό Γιώργο Πολύζο, την ερευνήτρια και συγγραφέα Καλλιόπη Στάρα και τον εκδότη, συγγραφέα και εικαστικό Άρη Τσικοντούρη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 12 Δεκεμβρίου.

ΟΙ υπόλοιπες δράσεις έχουν ως εξής:

6 Νοεμβρίου, στις 11:00 και στις 12:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Αφήγηση παραμυθιών

Δύο παραστάσεις αφήγησης για τα δέντρα του κόσμου από τη Μαρία Μαχαίρα συνοδεία μουσικής από τον Αντώνη Καρασταμάτη.

Για παιδιά, ηλικίας 4-8 ετών.

12 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Ντοκιμαντέρ και Εικαστικό Εργαστήρι

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Λίμνη Παμβώτιδα: ένα καταφύγιο ζωής και φύσης», και θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, με θέμα τη βιοποικιλότητα, όπου θα χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά όπως φύλλα και καρποί.

Υπό την καθοδήγηση του προσωπικού και των εθελοντών της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, τα παιδιά θα δημιουργήσουν κατασκευές ζωγραφικής με ανακυκλώσιμα υλικά και γύψινες φιγούρες που παραπέμπουν σε είδη που απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας και θα κατασκευάσουν τα παιχνίδια «Σωστό-Λάθος», «Διασχίζω τη Λίμνη σαν βατραχάκι» και «Λίμνη επι… κεφαλής». Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

18 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Ομιλία 

Ομιλία με τίτλο «Δέντρα προστατευόμενης περιοχής Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του δασοπόνου Νίκου Κυριαζή

Για παιδιά Λυκείου

19 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Κινούμενα σχέδια και εικαστικό εργαστήρι

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν το σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων «Λίμνη Παμβώτιδα». Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι.

Για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών

20 Νοεμβρίου, στις 11:30, στο καφωδείο

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Το δέντρο του μικρού μας κόσμου» της Καλλιόπης Στάρα

26 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Νησί

Γνωριμία με τα Δέντρα

Μια περιήγηση στη φύση και μια επαφή και γνωριμία με τα δέντρα με οδηγό την Καλλιόπη Στάρα. Αφήγηση του Mύθου του «Ερυσίχθονα» που θα στηριχτεί στην αναπαράσταση του μύθου που είχε πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο της Δωδώνης από την Καλλιόπη Άνθη (σύμβουλος ψυχικής υγείας).

Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα του τόπου και παρατήρηση πουλιών με κιάλια.

Νεανική Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Κόνιτσας

Υπεύθυνος μουσικός: Γιάννης Γαλίτης

27 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Ομιλίες: Δέντρα, δάση και βιοποικιλότητα

Προλογίζει ο John Halley, καθηγητής Οικολογίας του ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Συντονίζει ο Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος-ορνιθολόγος

Ομιλητές: Θανάσης Ντίνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου («Τα μανιτάρια, ο θησαυρός του δάσους»

Νίκος Μπούκας, βιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων («Δασικά πουλιά στην περιοχή της Ηπείρου»)

3 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Εκπαιδευτικά εργαστήρια και ομιλία

Με αφορμή την εικαστική έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, οι άνθρωποι της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια με στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών φίλων σχετικά με το φυσικό περιβάλλον.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

10 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων

Αφηγηματική παράσταση από την Ομάδα Τέχνης Α.Ν.

Αφήγηση του παραμυθιού «Ο Δέντρος»-λαϊκό παραμύθι από την προφορική παράδοση της Ηπείριου

Διαδραστική αφήγηση βασισμένη στο ποίημα «Η Κατάρα του Πεύκου» του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Για κάθε εκδήλωση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2651064065, καθημερινά εκτός Τρίτης 10:00-17:00).

Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο καφωδείο και στο Νησί, στην υπεύθυνη της διοργάνωσης Βασιλική Νικολάου στο τηλέφωνο 6932601213 (καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου, 11:00-13:00 και 17:00-19:00).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back