Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»

Εικόνα του άρθρου «Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2022, 22:41
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δεκάδες μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανατίθενται ή θα ανατεθούν, μεταξύ των οποίων κι αυτή του Δήμου Ιωαννιτών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Για άλλη μια φορά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ανάθεσης και υλοποίησης των μελετών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του με αφορμή το συνέδριο «Το Δίκαιο του Χώρου», που διοργάνωσαν στην Αθήνα η Νομική Βιβλιοθήκη και ο Όμιλος Economia, ναι μεν το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θέτει όμως αυστηρά ορόσημα, όπως η προκήρυξη όλων των μελετών μέχρι τέλους του 2022 και η ολοκλήρωσή τους εντός 3 ετών.

Ο κ. Καλογιάννης επισημαίνει αρχικά τα πλεονεκτήματα των ΤΠΣ: τροποποίηση των ορίων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης, καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών.

Επισημαίνει όμως και τις αδυναμίες. Για την πολεοδόμηση μιας περιοχής απαιτείται, μετά την έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύνταξη Ρυμοτομικού Σχέδιου και Πράξη Εφαρμογής. Οπότε «για να καταστούν επιχειρησιακά τα ΤΠΣ απαιτείται επιπλέον ικανό χρονικό διάστημα». Επίσης «εκφράζεται αμφιβολία κατά ποσό η κεντρική Διοίκηση (ΥΠΕΝ), οι Δήμοι, το μελετητικό δυναμικό της χώρας, ο φορέας υλοποίησης (ΤΕΕ), δύνανται να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό έως το 2025, σύμφωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Καλογιάννης καταθέτει κάποιες προτάσεις όπως: Προώθηση, κατά προτεραιότητα, των ΤΠΣ των μεγάλων αστικών κέντρων και θεσμοθέτηση των γεωχωρικών δεδομένων με σκοπό την αξιοποίησή τους σε μελέτες που εκπονούνται παράλληλα (Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, κατηγοριοποίηση οδικού δικτύου εκτός σχεδίου πόλεων, κλπ). Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:

«Το εγχείρημα εκπόνησης πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα είναι τολμηρό. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, όπως: Η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού… και η μεσολάβηση εκλογικών διαδικασιών (εθνικών, δημοτικών), που δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στον σχεδιασμό» τονίζει.

Και καταλήγει: «Τα εχέγγυα υπάρχουν. Με επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης των Σχεδίων, συντονισμό της εκπόνησης μελετών και έγκαιρη προετοιμασία έγκρισής τους, το εγχείρημα του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού θα πετύχει, με προώθηση σύγχρονων Σχεδίων που θα ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και προκλήσεις και ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back