ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τεκμηριωμένες προτάσεις» ή «αυτοσχεδιασμοί»;

Εικόνα του άρθρου «Τεκμηριωμένες προτάσεις» ή «αυτοσχεδιασμοί»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2022, 21:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άνοιξε πριν από λίγο καιρό ζήτημα ανέγερσης νέου Αστυνομικού Μεγάρου, διά του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, με καταγωγή από την Κόνιτσα, και ο Δήμος Ιωαννιτών ανταποκρίθηκε στο αίτημα αναζήτησης κατάλληλης έκτασης για τη νέα αυτή υποδομή.

Και, όπως πρέπει (ή θα έπρεπε τουλάχιστον), τα της χωροθέτησης μιας τέτοιας υποδομής, που δεν είναι μικρή, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Βέβαια, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται επειδή ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης έθιξε το ζήτημα της καλύτερης δυνατής χωροθέτησης, με τον ίδιο να καταθέτει την πρόταση ότι το στρατόπεδο Βελισσαρίου, με την προϋπόθεση της παραχώρησής του στην πόλη, είναι η καλύτερη επιλογή, όπως έχει προταθεί στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ δεν αποδέχτηκε όμως την πρόταση αυτή, θεωρώντας επί της ουσίας την υπόθεση του Ρυθμιστικού Σχεδίου λήξασα και την παραχώρηση του στρατοπέδου όχι ιδιαίτερα εφικτή προς το παρόν. Και επέμεινε στις τρεις προτεινόμενες θέσεις εκ μέρους του Δήμου, για τις οποίες, όπως είπε, «πρόκειται για εκτάσεις για τις οποίες ελέγχθηκαν όλες οι παράμετροι και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για την ανέγερση ενός τέτοιου κτιριακού συγκροτήματος». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε χτες στον κ. Καλογιάννη, ο οποίος είχε εκφράσει κάποιες καταρχήν επιφυλάξεις. Οι τρεις θέσεις, όπως έγιναν γνωστές, βρίσκονται στην παραλίμνια περιοχή, στην περιοχή Αεροδρομίου-Νέας Ζωής και σε έκταση στο Σταυράκι, πλησίον της Λαχαναγοράς. 

Ο κ. Καλογιάννης επανέρχεται με νέα του ανακοίνωση σήμερα, μετά την παρέμβαση του δημάρχου την οποία, όπως σημειώνει, «διάβασα με έκπληξη». Ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι εξέφρασε καταρχήν ορισμένες επιφυλάξεις επί των προτεινόμενων θέσεων για την καταλληλότητά τους, «διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία για αυτές». Τα τεχνικά αυτά στοιχεία αφορούσαν όρους δόμησης, κυκλοφοριακές συνδέσεις κλπ. Σημειωτέον ότι ο κ. Ελισάφ εφησύχασε λέγοντας ότι «οι εκτάσεις καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες…».

Ο κ. Καλογιάννης επεκτείνει πάντως την ίδια ώρα τον προβληματισμό του, αναρωτώμενος για παράδειγμα αν απαιτείται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για την ανέγερση νέου Μεγάρου,  μια διαδικασία την οποία χαρακτηρίζει «πολύ χρονοβόρα». Υπογραμμίζει δε ότι η χωροθέτηση του νέου Μεγάρου της Αστυνομίας στο στρατόπεδο Βελισαρίου προβλέπεται «τεκμηριωμένα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο». Όσο για το στρατόπεδο, αναφέρει ότι «πρέπει να περιέλθει στο σύνολό του στην πόλη μας το συντομότερο δυνατό, προφανώς με ανταποδοτικά οφέλη για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζει το Ρυθμιστικό. Διαδικασία η οποία πρέπει να κινηθεί από την Αυτοδιοίκηση με την υποβολή, αρμοδίως, πλήρους φακέλου». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καλογιάννης αφήνει αιχμές κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μη υποβολή πλήρους φακέλου προκειμένου να διεκδικήσει την παραχώρηση του στρατοπέδου.

Προσθέτει δε με νόημα ότι «ο ρυθμιστικός σχεδιασμός εφαρμόζεται από την Αυτοδιοίκηση. Ούτε νομοθέτηση χρειάζεται, ούτε ‘ένας νόμος κι ένα άρθρο’, όπως ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο κ. Δήμαρχος. Ουδέποτε, άλλωστε, η πολιτική παράταξη στην οποία ανήκω υιοθέτησε παρόμοιες θέσεις, ούτε εγώ εξέφρασα ποτέ τέτοια άποψη. Αντιθέτως, είμαι υπέρ της επιστημονικής προσέγγισης του χωρικού σχεδιασμού. Πιστεύω στον σχεδιασμό και μάλιστα στον σχεδιασμό που έχει γνώμονα την αειφορία».

Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Ιωαννίνων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ελισάφ, υπενθυμίζει ότι ακόμα δεν έχει γίνει η ανάθεσή του. Και επαναλαμβάνει ότι, μετά την ανάθεση, θα χρειαστεί μια τριετία για την ολοκλήρωσή της και, στη συνέχεια, μια επιπλέον διετία περίπου για τη θεσμοθέτηση του ΤΠΣ μέσω Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ).

«Δηλαδή εκτιμάται ότι θα έχουμε εγκεκριμένο, με ΠΔ, Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προς τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, αν όλα κυλήσουν ομαλά… Μέχρι τότε, ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Όσο νωρίτερα υιοθετήσει προτάσεις του η Αυτοδιοίκηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο μας. Αλλιώς φοβάμαι ότι οι αυτοσχεδιασμοί τύπου ‘Πάρκου Τεχνολογίας’, ‘γηπέδου ξιφασκίας’, ‘αξιοποίησης κτιρίου Πανεπιστημίου επί της Δομπόλη’, θα διαδέχονται ο ένας τον άλλον, δημόσιο χρήμα θα σπαταλάται, ενώ τα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του λεκανοπεδίου θα οξύνονται» τονίζει χαρακτηριστικά. Μετά το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, ο κ. Καλογιάννης εκφράζει σαφώς τις ενστάσεις του και για τον τρόπο αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου ως Δημαρχείου από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Όσο για το πάρκο τεχνολογίας και το γήπεδο ξιφασκίας, τα οποία τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου, ο βουλευτής έχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφοροποίησή του.

Ο κ. Καλογιάννης κλείνει την παρέμβασή του διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει ανοιχτός σε κάθε συνεργασία και λέγοντας ότι μελετά σε βάθος τα θέματα και τα συζητώ με ειδήμονες «πριν καταθέσω δημοσίως τεκμηριωμένες προτάσεις, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των συμπολιτών μας, μακριά από λαϊκισμούς και πολιτική υστεροβουλία» όπως υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
perastikos
ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ; Διότι έχουμε βαρεθεί!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back