Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πλατεία Χατζηκώστα… αλλιώς

Εικόνα του άρθρου Πλατεία Χατζηκώστα… αλλιώς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2022, 20:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πλατεία Αγίου Νικολάου Αγοράς ή Χατζηκώστα, στο ιστορικό κέντρο της πόλης Ιωαννίνων, μέχρι πρόσφατα είχε περισσότερο τη μορφή ενός πάρκου, αν και σχετικά παρατημένου. Παλιότερα το σημείο αυτό αποκαλούνταν ανθόκηπος.


Ο κοινόχρηστος χώρος πριν την ανάπλαση

Στο πλαίσιο της εργολαβίας για το open mall, η πλατεία αυτή αρχίζει και αποκτά μια πιο πλακοστρωμένη μορφή. Γίνεται περισσότερο πλατεία παρά πάρκο. Αυτή ήταν η επιλογή του Δήμου Ιωαννιτών που έγινε πριν από χρόνια μέσα από τη μελέτη για το «open mall».

Το πράσινο έχει περιοριστεί, προκαλώντας ανησυχίες στους περιοίκους. Στη μελέτη του έργου, αναφέρεται ότι κάποια δέντρα θα απομακρυνθούν και στη θέση τους θα φυτευτούν νέα, φυλλοβόλα δέντρα σε κατάλληλες θέσεις. Αυτή τη στιγμή, στον κοινόχρηστο αυτόν χώρο υφίστανται μεγάλα δέντρα, όπως έλατα και κουτσουπιές, αν και ο περιβάλλων χώρος ανάπτυξης των ριζών τους έχει περιοριστεί πολύ σε κάποιες περιπτώσεις, με την πλακόστρωση να επιβάλλεται.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος του κρηπιδότοιχου που υπάρχει στην πλευρά του πεζοδρόμου Κατσάρη καταργείται. Κι όντως, η κατάργηση του κρηπιδότοιχου, με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι εμφανής.

Όπως επίσης είναι εμφανές ότι η «ενοποίηση» της πλατείας με τον πεζόδρομο της Κατσάρη δεν γίνεται με ίδιες πλάκες. Άλλο πλακόστρωτο ο πεζόδρομος, άλλο πλακόστρωτο η πλατεία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back